U trendu

Čadež: Kompanije iz Srbije usmerene na jačanje ekonomske saradnje sa nordijskim zemljama

Kompanije iz Srbije su zainteresovane za partnerstvo i jačanje saradnje s nordijskim, za izvoz na nordijsko tržište i za prenos znanja i iskustva tih zemalja, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je na Investicionom forumu o mogućnostima poslovanja Zapadnog Balkana i nordijskih zemalja kazao da je nordijsko tržište sa oko 27 miliona potencijalnih potrošača glavni razlog za čvršće povezivanje.

„Nordijske kompanije uspešno proširuju svoje poslovanje u Srbiji, a na taj način i prenose ekonomske standarde i poslovne modele koji su za našu državu dragocena iskustva u regionalnom povezivanju i povećanju konkurentnosti srpskih kompanija“, rekao je Čadež.

Tokom investicionog foruma u Beogradu bilo je 420 bilateralnih sastanaka 400 kompanija iz Srbije, Danske, Švedske i Norveške.

Direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović kazao je da su kompanije nordijskih zemalja „do sada imale veliki broj direktnih stranih investicija i ulaganja, ali ćemo koristeći iskustva i poslovne interese nordijskih kompanija u tome još više napredovati“.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen rekao je da se nordijske i srpske kompanije „ne slažu u svim stvarima, ali da se kreću u istom pravcu“.

„Srbija je izabrala da postane članica Evropske unije i sada reformiše svoje društvo kako bi ispunila uslove za pristupanje Uniji, a nordijske zemlje joj pružaju podršku u tome. Dobri poslovi srpskih kompanija stvoriće bolju privredu i bolju saradnju sa zemljama regiona“, kazao je on i dodao da veruje da će u Srbiji biti više nordijskih investicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar