U trendu

Čadež: Privreda saradnja Srbije i Albanije doživeće bum u narednih pet godina

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je u Tirani da će privredna saradnja Srbije i Albanije doživeti „pravi bum u narednih pet godina“, saopštila je PKS.

„Taj bum očekivan je na osnovu brzine kojom se poslednjih godina razvijaju poslovne veze albanskog i srpskog biznisa“, rekao je sinoć Čadež u glavnom gradu Albanije, a povodom predstavljanja srpskih kompanija na sajmu privrede PANAIR, koji se održava od 21. do 24. novembra u Tirani.

Dodao je da se poslovne veze izmedju dve države razvijaju, ne samo u medjusobnoj trgovini i kreiranju zajedničkih kompanija dve države, „već i u pronalaženju načina da zajedno nastupamo na nekim mnogo zahtevnijim tržištima u svetu“.

Čadež je rekao da je „skok trgovine izmedju Srbije i Albanije u poslednje tri godine iznenadio ne samo nas nego je bio i najveći rast razmene dve ekonomije u Evropi“.

Srpsko-albanska robna razmena je, kako je navela PKS, u 2017. povećana za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu, uz ravnomeran rast i albanskog i srpskog izvoza.

„Svaka druga srpska kompanija koja je prethodne dve godine učestvovala na sajmu PANAIR u Tirani u medjuvremenu je sklopila posao i danas posluje na tržištu Albanije“, rekao je predsednik PKS.

Najvažnije je, kako je rekao, da su počela da se stvaraju zajednička srpsko-albanska preduzeća.

Dodao je da je „velika albanska kompanija za logistiku kupila špeditersku kuću u Srbiji, a da je naša kompanija Nelt kupila logističku kompaniju u Albaniji“.

„Za veliku investiciju u albansko hotelijerstvo, priprema se MK Grupa“, kazao je Čadež.

Istakao je da je posebno značajan jučerašnji dogovor ministara finansija Srbije i Albanije da se u decembru, na sastanku Mešovitog komiteta dve zemlje potpiše memorandum o saradnji čiji je cilj usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata, ubrzavanje zajedničkih carinskih procedura i olakšavanje trgovine.

Predsedavajući Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija Isuf Fera ocenio je da će unapredjenju saradnje kompanija dve zemlje, doprineti i najavljena izgradnja autoputa Niš – Priština – Drač.

Predsednica Unije trgovinskih i industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa istakla je da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući saradnji privrednih komora.

Predsednik firme Agromehanika iz Boljevaca Ljubinko Gobeljić rekao je da je, zahvaljujući PKS ta kompanija izašla na albansko tržište, plan je da se u 2019. godini udvostruči prodaja, a najviše se traže kosačice i mašine za voćarstvo.

Srpsku privredu u Tirani predstavlja oko 70 privrednika iz 40 kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.