U trendu

Čadež: Sve više investitora na jugu Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Leskovcu da je na jugu Srbije sve više uspešnih stranih investicija, što je veoma važno s obzirom da su samo dve lokalne samouprave Vranje i Leskovac u drugoj i trećoj grupi razvijenosti, dok devet opština ima status devastiranog područja, čiji je stepen razvijenosti ispod polovine republičkog proseka.

Čadež je naveo primere kao što su fabrika Falke u Leskovcu koju je danas obišao, Grunera koji je danas otvorio novi pogon u Vlasotincu, Leoni u Prokuplju, Cumtobel u Nišu, turska ulaganja u tekstilnu i industriju autodelova.

„Očekuje se dolazak novih investitora, recimo u  industriju nameštaja. Posebno je važno  i da  je u ovom kraju  sve više i uspešnih domaćih fabrika, kakva je Alfaplamova u Vranju“, rekao je Čadež koji je u Privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga razgovarao sa članovima regionalnog parlamenta privrednika.

Prema njegovim rečima, domaće kompanije i strani investitori mogu da računaju na podršku Privredne komore Srbije u rešavanju konkretnih problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Čadež je direktoru leskovačke fabrike Falke Tomasu Krugeru preneo da je ubrzana procedura za dobijanje odobrenja od nadležnog ministarstva na koju se čekalo gotovo mesec dana, da je u Skupštinu stigao vladin Predlog zakona o dualnom obrazovanju u koje je ta kompanija  uključena i u čijim su proizvodnim halama na praktičnoj nastavi djaci iz tri srednje škole.

On je Krugeru rekao i da bi uskoro, prema potvrdama iz nadležnog ministarstva, grad Leskovac trebalo da raspiše tender za izgradnju kolektora koji će povezati leskovačke fabrike sa gradskim postrojenjem za preradu vode.

Kako je saopštila PKS, Falke je zainteresovan za regionalno tržište, a PKS će ovoj kompaniji pomoći u povezivanju sa distributerima i drugim partnerima u regionu.

Nakon obilaska kompanije Falke Srbija, Čadež je u Privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga razgovarao sa članovima regionalnog parlamenta privrednika. S njima je razgovarala i direktorka Fonda za razvoj Srbije Sladjana Backović, koja je istakla da je Fond veoma prisutan na jugu Srbije i da za ovaj region postoje značajne kreditne linije koje su namenjene za startapove i dalje investiranje.

Od 2011. do 2017. plasirano je oko 10 milijardi dinara u ovaj region, pet milijardi je za Jablanički i Pčinjski okrug, rekla je Backović i najavila da će sredstava Fonda biti udvostručena naredne godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.