U trendu

Čadež: Uskoro potpis za investiciju u albanski turizam

TIRANA – Međunarodni sajam privrede PANAIR otvoren je danas u Tirani uz učešće velikoj broja srpskih privrednika, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je poručio da postoji veliki prostor za jačanje privredne saradnje sa Albanijom.

Čadež je najavio će već za nedelju ili dve biti potpisan memorandum o razumevanju za investiciju MK grupe u albanski turizam, vrednu 60 miliona evra.

Na otvaranju 25. sajma PANAIR upriličen je vatromet, a na Nacionalnom štandu Srbije su puštene pesme trubača Dejan Petrović benda.

Albanska ministarka za preduzetništvo Sonila Ćato je zajedno sa Čadežom posetila štand Srbije i srpske privrednike.

„Ove godine nastupamo uglavnom sa malim i srednjim kompanijama. Mogu da kažem iz prethodniih iskustava da je svaka druga kompanija ovde napravila posao, odnosno potpisala ugovor sa albanskim partnerima. Postoji prostor i tržište, postoje ovde odgovorni i dobri partneri za zajednički posao“, rekao je Čadež.

U organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na ovogodišnjem sajmu PANAIR, koji će trajati do 24. novembra, srpsku privredu predstavlja oko 70 privrednika iz gotovo 40 srpskih kompanija, od čega su svoj proizvodni program na Nacionalnom štandu od 300 kvadrata predstavile 24 firme iz svih sektora privređevanja, od agrobiznisa do IKT.

Čadež je naglasio da se trgovinska razmena sa Albanijom povećava iz godine u godinu.

„Ovo je dobro tržištu i ovde smo dobrodošli. Dobro radimo sa kompanijama. Imamo već srpske i albanske kompanije koje zajednički investiraju u određene projekte“, rekao je predsednik PKS.

On je istakao da srpska privreda već 15 godina učestvuje na sajmu PANAIR.

„Mislim da smo našli način kako da radimo zajedno, kako da pronađemo zajednički interes i pravimo profit, ali i da promovišemo region kao region uspeha. Za nedelju dana ću se vratiti u Tiranu zbog potpisivanja memoranduma o razumevanju za investiciju na albanskoj obali, vrednu 60 miliona evra“, kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, u pitanju je hotel sa pet zvezdica i taj projekat se priprema godinu i po.

Podsetio je da su ministri finansija Srbije i Albanije postigli dogovor da se u decembru na sastanku Mešovitog komiteta dve zemlje potpiše memorandum o saradnji, čiji je cilj usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata, ubrzavanje zajedničkih carinskih procedura i olakšavanje trgovine.

Čadež je poručio da privredne komore i vlade u regionu treba da spajaju privrednike i omoguće im da zajedno rade, budu kreativne i inovativne.

Albanska ministarka Ćato je istakla da je međunarodni sajam PANAIR postao značajno mesto za okupljanje privrednika u regionu i čestitala Srbiji čija privreda učestvuje na toj sajamskoj manifestaciji 15 godina.

Srpsko-albanska robna razmena je u 2017. povećana je za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu, uz obostrani ravnomeran rast i albanskog i srpskog izvoza.

Mogućnosti plasmana proizvoda iz Srbije znatno prevazilaze vrednost izvoza i sajam PANAIR dobra je prilika da naši proizvođači predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i izlagačima iz drugih zemalja.

Kao i prethodnih godina, i ove godine gotovo trećina izlagača iz Srbije su kompanije prehrambene industrije – proizvođači najtraženijih proizvoda, od hrane za bebe, bezalkoholnih napitaka, mlečnih i proizvoda mesne industrije, prerađenog i konzervisanog voća i povrća, do konditorskih proizvoda.

Na Nacionalnom štandu Srbije izlažu i kompanije iz metalske i elektro industrije, hemijske, gumarske, tekstilne, drvoprerađivačke, farmaceutske, kao i industrije građevinskog materijala.

Među izlagačima su kompanije koje nude IT inovativna rešenja za data centre i informacione sisteme u svim sektorima privređivanja, kao i led dispeleje za vozila javnog saobraćaja i parking servise. Predstaviće se i firme iz sektora usluga kao što logističke, distributerske kuće.

Međunarodni sajam privrede u Tirani je po broju izlagača i posetilaca najznačajnija sajamska manifestacija u Albaniji, koja će okupiti izlagače iz više od 20 zemalja.

Na tom sajmu je prošle godine zabeleženo više od 20.000 posetilaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.