U trendu

CarGo: Žalba Ustavnom sudu zbog kršenja prava na pravično sudjenje

Udruženje gradjana CarGo danas je najavilo da će Ustavnom sudu Srbije podneti žalbu zbog kršenja prava na pravično sudjenje i zatražiti da se zaštite institucije i pravni poredak od samovolje pojedinaca.

U saopštenju tog udruženja je navedeno da je predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović „ekspresno odbio inicijativu CarGo-a, ali tek nakon što je predata krivična prijava protiv njega zbog nesavesnog rada u službi“.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije juče je objavila da nema osnova da postupa po inicijativi kompanije „CarGo Technologies“ koja je tražila pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije „od strane kartelski organizovanih taksi predstavnika“.

U obrazloženju Komisije je navedeno da je „CarGo“, u inicijativi podnetoj u martu ove godine, ukazivao da je narušena konkurencija na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju time što u radnoj grupi koja je pripremala izmene zakona koji reguliše tu oblast nisu učestvovali njeni predstavnici, kao i da su predstavnici taksi udruženja blokadama i fizičkim obračunima onemogućavali rad kompaniji „CarGo“.

„Formiranje radnih grupa za izradu nacrta zakona i njihovih izmena i dopuna u isključivoj nadležnosti državnih organa, te Komisija takve oblike organizovanja ne posmatra kao oblik udruživanja (kartel, restriktivni sporazum ili drugi vid protivzakonitog udruživanja), tako da nisu ispunjeni zakonski uslovi za lokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnopsti“, navela je Komisija u odgovoru kompaniji „CarGo“ koja je danas objavila da podnela krivičnu prijavu potiv predsednika Komisije Miloja Obradovića.

Komisija je takodje ocenila da „fizički obračun, štrajkovi i blokade“ nisu povrede konkurencije i da mogu predstavljati krivična dela.

„Vrlo je jasno da je reč o osveti. Takodje, vidi da je dokument pisan u brzini, jer ovog obrazloženja bi se postidela i stručna služba Komisije. Prvo, nije u skladu sa ranijim mišljenjem Komisije, a zatim i što je ovim Komisija zauzela do sada nevidjeni stav da kartelsko udruživanje predstavlja aktivnost lobiranja. Stručna služba Komisije radi u skladu sa najvišim standardima, pa verujemo da je i njima ovo obrazloženje smešno“, izjavio je predsednik Udruženja gradjana CarGo Aleksandar Vučić.

Reagujući na saopštenje Komisije, Vučić je naglasio da su „ovom očiglednom osvetom direktno pogaženi Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima“.

„Ovom odlukom direktno je povredjeno pravo na pravično sudjenje, jer je odlučivao predsednik Komisije koji je pristrasan u ovom slučaju. Nakon što je krivična prijava direktno dovela u sumnju njegovu nepristrasnost, morao je da obavesti Savet Komisije jer je postojao osnov za njegovo izuzeće iz slučaja. Ali, očigledno je reč o čoveku koji gazi Ustav zbog lične osvete. Medjutim, ono što je za naše društvo važno je da takav čovek nije dostojan pozicije predsednika nezavisnog tela“, istakao je Vučić.

On je kazao da će CarGo o ovim dešavanjima obavestiti i Evropsku komisiju.
 
„CarGo, kao udruženje 500.000 gradjana Srbije, samo traži od predsednika Komisije da radi u interesu Srbije i gradjana, po zakonima naše zemlje. Nećemo dozvoliti da čast Komisije bude žrtva bilo čije uzdrmane fotelje. Zato ćemo se obratiti Ustavnom sudu i zatražiti da se zaštite institucije i pravni poredak od samovolje pojedinaca. Istovremeno, obratićemo se i evropskim instancama jer je ovo grubo kršenje ljudskih prava i u suprotnosti je sa Poglavljem 22 o pristupanju Srbije EU“, rekao je Vučić. 

Govoreći o krivičnoj prijavi protiv Obradovića on je istakao da „odbacivanje inicijative ne abolira Obradovića krivičnog dela jer je krivično delo već izvršeno, jer Komisija nije obavestila CarGo o ishodu inicijative u zakonskom roku od 15 dana od prijema“.

„Verujemo da će sada Tužilaštvo zasigurno reagovati na krivičnu prijavu, jer odbacivanje inicijative predstavlja još jedan dokaz postojanja nesavesnog rada, ako ne i nekih težih krivičnih dela“, ocenio je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.