Cena malina pala, sprema se protest u Beogradu

Proizvodjači malina u Leskovcu od sinoć su prinudjeni da otkupljivačima maline prodaju po 100 i 80 dinara, umesto po 120 dinara koliko su koštale do pre dva dana, tvrde uzgajivači malina.

Dragan Miljković iz Bošnjaca, jedan od organizatora nedavnih protesta u Leskovcu, kaže da je „reč o osveti otkupljivača“.

„Spustili su cenu, verovatno zato što smo digli glas, ali mi smo nemoćni“, rekao je Miljković.

On je rekao da je sinoć prodao maline po 100 dinara, ali da su pojedini proizvodjači iz Vučja bili  prinudjeni da kilogram maline prodaju po 80 dinara.

„Sada svi otkupljivači najavjuju cenu od 80 dinara. To je propast, to je veliki gubitak za nas. Mi smo zapravo ucenjeni, jer ako ne pristanemo na cenu koju nude, otkupljivač, koji radi za velike hladnjače, kaže da nema gajbice, a malina se predaje jedino u plastičnim gajbicama“, kazao je Miljković.

Predstavnici većine velikih hladnjačara iz Leskovca, s kojima je novinar Bete razgovarao, tvrde, medjutim, da „protekcije nema i da se ne pravi selekcija“.

„Maline plaćamo po tržišnoj ceni, u Leskovcu je je veliki rod malina“, rekao je predstavnik preduzeća „Mika Strela“ u Leskovcu.

Miljković kaže da će se leskovački malinari pridružiti protestu koji se priprema 28. juna.

„Biće to protest u Beogradu ili negde na Ibarskoj magistrali“, kazao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike