najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Cena za PKB manja od 91 milion evra

Ministarstvo privrede i Grad Beograd dogovorili su sa bankama reprogram dugova Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) jer još nije završena procena vrednosti kapitala tog preuzeća za 2015. godinu, piše današnji Blic.

Kako je navedeno, imovina je procenjena na 303 miona evra, ali će je budući kupac kupiti za umanjenu vrednost koja ne bi trebalo da bude veća od 91 milion evra jer će država preuzeti dugove te kompanije od 70 miliona evra.

Kako na tenderu nije bilo zainteresovanih za kupovinu PKB po ceni od 154 miliona evra, što je 51 odsto procenjene vrednosti kapitala u 2014. godini, prema zakonu će uslediti pokušaj prodaje za 30 odsto tržišne vrednosti.

“Cena od 154 miliona evra je bila previsoka za srpske firme, a strane nisu htele da udju u posao jer se plaše kako će biti rešen problem vlasništva nad skoro 18.000 hektara zemlje. Pored niske cene, prednost je i to što će dugove preuzeti država”, rekao je za Blic sagovornik iz Vlade Srbije.

Vlasnik Mesne industrije “Matijević” Petar Matijević je za Blic rekao da prilikom odredjivanja prvobitne cene od 154 miliona evra država nije vodila računa o drastičnom padu cene poljoprivrednih proizvoda i da to stvara rizik od ulaganja u tu oblast.

Matijević je rekao da je zainteresovan za taj kombinat ali da će tek kada bude raspisan tender moći da kaže da li će se prijaviti sam ili sa konzorcijumom koji je osnovao sa Miodragom Kostićem kako bi došli u posed PKB.

Ministar privrede Željko Sertić je za Blic rekao da je za državu najvažnije da sa bankama dogovori odlaganje naplate dugova i da će to omogućiti da PKB nastavi da radi i da ne ode u stečaj.

Po pisanju tog lista, predstavnici Samostalnog sindikata PKB-a smatraju da Vlada namerno umanjuje vrednost tog preduzeća kako bi se nekom na rasporodaji dalo veliko bogatstvo. Počelo je prijavljivanje za socijalni program po kojem će radnici po godini staža dobiti 300 evra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike