U trendu

Cene nafte se stabilizovale nakon pada u sredu od 12%

LONDON/PEKING – Cene nafte su se stabilizovale danas nakon pada od preko 12 procenata u sredu, pošto investitori odmeravaju da li će veliki proizvođači „crnog zlata“ povećati isporuke kako bi pomogli da se popuni manjak ponude izazvan zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Međunarodno referentna nafta Brent se na terminskom trgovanju opravila danas od pada na prethodnoj sesiji za više od 3,0 posto na 114,64 dolara po barelu, a američka WTI nafta je ojačala za 1,73 procenta na 110,58 dolara za barel, izveštava Rojters.

Kremlj je u sredu optužio Sjedinjene Države da su objavile ekonomski rat Rusiji koji će „posejati haos“ na energetskim tržištima, i poručio Vašingtonu da će Moskva snažno odgovoriti na američku zabranu uvoza ruske nafte i energenata.

Lideri Evropske unije će takođe postepeno ukidati kupovine ruske nafte, gasa i uglja, prema nacrtu deklaracije pripremljene za dvodnevni sastanak čelnika 27-članog bloka koji treba da počne danas u Versaju.

Rast cena energije podigao je tržišna očekivanja da će američke Federalne rezerve povećati kamatne stope za 25 baznih poena na sastanku o monetarnoj politici sledeće nedelje.

Tržišni akteri takođe iščekuju podake o inflaciji u SAD koji treba da budu objavljeni kasnije danas, pri čemu rast potrošačkih cena u februaru procenjuju na 7,9 odsto na godišnjem nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.