U trendu

Centralna banka SAD podigla kamatnu stopu, očekuje jači rast 2018.

Američka centralna banka (FED) koja je danas podigla kamatne stope po treći put ove godine, očekuje se značajniji privredni rast 2018. i nastavaka smanjenja stope nezaposlenosti na ispod 4%.

Kako je tržište očekivalo, osnovne kamatne stope su povećane između 1,25% i 1,50%, navodi se u saopštenju objavljenom posle sastanka Monetarnog odbora (FOMC). To je treće povećanje cene kredita za godinu dana.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD očekuje se da će u 2018. godini porasti 2,5% na godišnjem nivou, odnosno 0,4 poen više nego što se očekivalo u septembru, u skladu sa novim projekcijama FOMC. A stopa nezaposlenosti bi trebalo da bude 3,9% (dok se ranije procenjivalo 4,1%).

Izgleda da neki članovi Odbora računaju na poresku reformu koju je želeo predsednik Donald Tramp i koja se upravo razmatra u Kongresu SAD, što bi moglo povećati privrednu aktivnost. Ta reforma donosi znatne poreske olakšice za preduzeća i koštaće državnu kasu između 1.000 i 1.500 milijardi dolara tokom deset godina.

„Komisija i dalje očekuje da, uz postepeno prilagođavanje monetarne politike, ekonomske aktivnosti i uslovi na tržištu rada i dalje jačaju“, saopštio je FED ne pominjući tu reformu.

FED je takođe naglasio da ovogodišnji uragani koji su razorili Teksas, Luizijanu i Floridu, nisu uticali na ekonomske izglede.

Fed je ostavio neizmenjenu svoju prognozu inflacije 2018. na 1,9%, ali je neznatno revidirao naviše procenu za 2017. na 1,7% (+0,1), što je i dalje ispod cilja od 2%.

Za 2017. godinu koja se završava, Fed je optimističniji sa očekivanim rastom BDP-a od 2,5%, dok je septembra očekivao 2,4%.

Ako bi se to potvrdilo, rast američke ekonomije bi se približio očekivanjima administracije Trampa koja bi želela da se rast poveća na 3% ili više od toga. U trećem kvartalu, američki BDP je porastao na godišnjem nivou za 3,3% posle 3% u drugom kvartalu i 1,2% u prvom tromesečju.

FED sada procenjuje da će se stopa nezaposlenosti ove godine zaustaviti na 4,1% (-0,2 poena), što je u skladu s procenom iz novembra Ministarstva za rad. To je i najniža stopa za 17 godina.

„Kratkoročni rizici za ekonomske izglede izgledaju uravnoteženi, ali Odbor pažljivo prati kretanje inflacije“, rekao je Fed danas.

Konkretno, Odbor će pratiti tržište rada, indikatore inflacije, kao i finansijska i međunarodna kretanja radi odlučivanje o daljim povećanjima kamatnih stopa 2018. godine.

Na duži rok, Fed vidi ubrzanje inflacije 2019. i 2020. godini na 2% u skladu sa svojim ciljevima.

Konačna indikacija inflacije data je u sredu sa objavljivanjem indeksa CPI koji je u novembru porastao za 0,4%, a za godinu dana 2,2%. Ali ovaj rast je uglavnom zbog skokova cena energije, dok je osnovna inflacija, bez nestabilnih sektora energije i hrane, napredovala samo 0,1% u toku jednog meseca i 1,7% u toku jedne godine.

Predsednica FED Dženet Jelen (71) se povlači kada se njen četverogodišnji mandat završi u februaru. Zameniće je Džerom Pauel, umereni republikanac, po izboru predsednika Trampa, što bi tek trebalo da se potvrdi u Kongresu, bez problema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar