U trendu

Četiri kineske aviokompanije kupuju 292 aviona Erbas za 37 milijardi dolara

Četiri kineske aviokompanije će kupiti ukupno 292 Erbas (Airbus) aviona A320neo za 37 miliona dolara, navele su te kompanije u odvojenim saopštenjima.

„Čajna istern“ (China Eastern) je saopštila da će naručiti 100 letelica Erbas A320neo, a „Čajna sadern“ (China Southern) da će kupiti 96 letelica istog modela.

„Er Čajna“ (Air China) i njena filijala „Šenzen Erlajns“ (Shenzhen Airlines) potvrdile su nabavku 96 letelica istog tipa, a „Er Čajna“ je navela da želi da optimizira strukturu svoje flote i da ima dugoročno dodatne kapacitete.

Te narudžbe dolaze posle izuzetne godine za Erbas, obeležene rekordnom dobiti, što je dobrodošao oporavak posle pandemije koja je dala evropskom proizvodjaču dodatni elan naspram američkog rivala Boinga.

Erbas je potvrdio narudžbe koje su te četiri kineske kompanije napravile za „ukupno 292 letelice tipa A320“.

„To ukazuje na pozitivni oporavak i povoljne izgled kineskog tržišta avijacije“, naveo je Erbas dodajući da su porudžbine takodje rezultat dugih i detaljnih pregovora koji su se vodili tokom celog teškog perioda pandemije.

Kina je jedna od najvećih svetskih tržišta za prodaju aviona.

Prodaje Boinga su poslednjih godina opterećene problemima sa njegovim modelom 737 Maks, koji je prizemljen dvadeset meseci posle dve smrtonosne nesreće, a koji je ponovo postepeno počeo da leti od kraja 2020. Kineske vlasti su odobrile ponovno letenje avionima 737 Maks krajem 2021. posle podešavanja oko njegove bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar