U trendu

Četiri kompanije u potrazi za naftom i plinom u Hrvatskoj

ZAGREB – Četiri naftne kompanije uložiće u narednih pet godina 80 miliona evra u istraživanje i pronalazak nafte i plina u takozvanom Panonskom bazenu, prostoru na severu Hrvatske omeđenom Savom i Dravom, prenosi Tportal.

To je potvrdio i ministar energetike Tomislav Ćorić.

Prema odluci hrvatske vlade, Ina će dobiti dozvole za istraživanje na dva prostora, severozapadna Hrvatska-01 i Drava-03, a za prostor Sava-07 dozvolu je dobila kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration, koja već od ranije radi u Hrvatskoj, te je prijavila pronalazak plina na dva lokaliteta.

Plin je našla i Ina, i to na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru Drava-02.

Uz te dvije kompanije, koje već istražuju na prostoru Slavonije, u projekte istraživanja u Hrvatskoj ulaze dve nove – američka naftna kompanija Aspect Holdings LLC, koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, kao i hrvatska naftna kompanija Crodux derivati dva u vlasništvu Ivana Cermaka, koja će istraživati na dva istražna prostora – Sava-11 i Sava-12.

Sva nalazišta plina koja su do sada našli Vermilion i Ina još nisu komercijalna, već na njima traju dalja istraživanja kako bi se dokazalo da su vredna velikog ulaganja.

Za sada se istražuje samo na ravničarskom severnom delu zemlje, a hrvatska vlada je ove godine odlučila da sprovede i nadmetanje za četiri istražna polja u Dinaridima, na kršnom području za koje se takođe veruje da ima velike zalihe nafte i plina.

Istraživanje će trajati pet godina, a iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi.

Stručnjak za energetiku Davor Štern kaže da je područje Dinarida prilično perspektivno, ali da je problem u teškim uslovima terena koji jako otežavaju i poskupljuju moguća istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.