U trendu

CG vlada traži koncesionare za aerodrome Podgorica i Tivat

PODGORICA – Vlada Crne Gore je odlučila da ponudi aerodrome u Podgorici i Tivtu na koncesiju, a javni poziv će vrlo brzo biti objavljen na njenom sajtu, izjavio je televiziju “Vijesti” crnogorski ministar saobraćaja Osman Nurković.

Kako je dodao, plan je da se aerodromi u Podgorici i Tivtu izdaju na 25 do 30 godina, prenose crnogorski mediji.

Nurković je naveo da vlada na taj način želi da bolje valorizuje potencijal aerodroma jer trenutno stanje ne zadovoljava potrebe države i njenih građana.

Na pitanje da li država planira da proda aerodrome ili da ih privatizuje na bilo koji način, što poslednjih meseci najavljuju iz opozicije, ministar saobraćaja odgovara: „Ne ni u kojem slučaju“.

“Ići ćemo sa sa pozivom za dodelu koncesija nekom od krediblnih, iskusnih i već dokazanih koncesionara na svetskom tržištu”, naglasio je Nurković.

Dodao je da postoje velike šanse da se na ovakav način napravi odližan posao „za državu pre svega“.

Davanje koncesija na aerodrome nije novina u regionu. Tako nešto je prvo uradila Albanija 2005. sa aerodromom u Tirani, pa Hrvatska sa aerodromom u Zagrebu.

Lista aerodroma u okruženju koji se nalaze pod koncesijama proteže se još na Ljubljanu, Prištinu, Skoplje i bugarske Varnu i Burgas, a ovog proleća je takav ugovor potpisala i Srbija za aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu kojim će u narednih 25 godina upravljati francuska korporacija „Vansi erports“.

Ekonomski analitičari su saglasni da ovakav način valorizacije može biti dobar za neku državu, jer on pre svega znači značajna ulaganja, ali da je vrlo važno kakav će biti koncesioni ugovor, jer su iskustva pokazala da se koncesionari trude da potpišu ugovore sa kojima zapravo ne preuzimaju bilo kakav rizik na sebe, ako posao ne krene kako treba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.