U trendu

Cilj da trgovinska razmena Srbije i Francuske dostigne milijardu evra

Trgovinska razmena Srbije i Francuske prošle godine bila je 750,4 miliona evra, a cilj je da u što kraćem roku dostigne milijardu evra, izjavila je danas ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro.

„Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi robna razmena dve zemlje nije prestala da raste od 2009. godine“, istakla je ona na početku sastanka Francusko-srpska privredne komore (CCIFS) sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković.

Ona je ocenila da 2015. godina bila veoma uspešna za porast trgovinske razmene izmedju Srbije i Francuske jer je  zabeležen rast od 20 odsto u izvozu srpskih proizvoda u Francusku, ali i izvozu iz Francuske u Srbiju.

Ocenila je da je sve više francuskih preduzeća koji posluju u Srbiji i da ih ima oko 100, koji zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

Moro je najavila da će ekonomska pitanja biti glavna tema u odnosima dve zemlje u ovoj godini i da će 15. septembra u Parizu biti održana konferencija o Srbiji.

„Francuska preduzeća su svesna prednosti Srbije, a to su geografski položaj, kvalitetna radna snaga i spremnost države da olakša poslovanje investitrima“, istala je ona.

Rečeno je i da Francusko-srpska privredna komora beleži porast broja članova i upita od strane francuskih kompanija, koje su zainteresovane da ulažu u Srbiju.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da NBS očekuje da inflacija ostane niska i u ovoj godini i da očuvanje ralativne stabilnosti kursa predstavlja jedan od važnih faktora jačanja poslovnog, investicionog ambijenta, a time i većih investicija i niže premije rizika zemlje.

„Mi nemamo dilemu i naše opredeljenje za stabilnost nema alternativu – cenovnu, finansiju i relativnu stabilnost deviznog kursa“, rekla je ona.

Ona je rekla da su direktne francuske investicije Srbiju bile preko 800 miliona evra i da je Francuska u proteklih osam godina javnom sektoru u Srbiji donirala preko 16 miliona evra.

„NBS će nastaviti  da bude jedan od stubova francusko-srpske saradnje“, navela je Tabaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.