U trendu

CINS: Investitorima malih hidoelektrana za tri godine 41,6 miliona evra

Investitorima malih hidorelektrana je u periodu od 2013. do 2016. godine za proizvedenu struju isplaćeno više od pet milijardi dinara, odnosno više od 41,6 miliona evra, pokazuje danas objavljeno istraživanje CINS-a.

Od toga, nešto manje od 14 miliona evra je otišlo u ruke same države, odnosno Drinsko-limskih elektrana, koje su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS). Više od 7,2 miliona evra je isplaćeno firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i njegovim poslovnim partnerima, Draganom Klisurom, Nenadom Mihajlovićem i Nenadom Kovačem.

Investitori koji su izgradili male hidroelektrane i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvodjača električne energije, profitiraju tako što im država otkupljuje struju koju proizvedu, po unapred odredjenim, višim cenama. Novac kojim država vrši otkup dolazi od gradjana Srbije, kojima su zbog toga posebnom naknadom uvećani računi za struju.

U pisanom odgovoru EPS-a novinarima CINS-a stoji da su njihove male hidroelektrane status povlašćenih proizvodjača dobile u skladu sa Zakonom o energetici i uredbama Vlade Srbije koje regulišu oblast obnovljivih izvora energije. Oni navode i da im prihodi zavise od količine proizvedene energije i podsticajne cene:
„Navedene tri hidroelektrane JP EPS nisu ni na koji način u povoljnijem položaju u odnosu na sve ostale male hidroelektrane u privatnom vlasništvu sa statusom povlašćenog proizvodjača“.

Firma Eco Energo Group je vlasnik sedam malih hidroelektrana koje imaju status povlašćenog proizvodjača i sve se nalaze u opštini Crna Trava, na jugoistoku zemlje. Ovoj firmi, čiji je direktor danas Nikola Petrović, u ove četiri godine isplaćeno je više od pet i po miliona evra.

Vlasnici Eco Energo Group su Dragan Klisura i – preko svojih drugih firmi – Nikola Petrović, Nenad Kovač i u manjem procentu Vera Ristić. Do 15. juna prošle godine je među vlasnicima bio i Nenad Mihajlović.

Eco Energo Group, njeni vlasnici i sam Petrović su takodje vlasnici male hidroelektrane Jabukovik u opštini Crna Trava, koja je od gradjana Srbije u ovom periodu dobila skoro 1,1 milion evra.

Hidroelektrana Županj je kao povlašćeni proizvodjač dobila gotovo 600.000 evra. Njen vlasnik je kompanija Eco glotec u kojoj Nikola Petrović od oktobra 2017, preko firme Eko Vlasina, ima 10 odsto vlasništva, koliko imaju i Dragan Klisura i Nenad Kovač. Ostalih 70 posto udela pripada švajcarskoj firmi Glotec International.

Novinari CINS-a su tražili intervju sa predstavnicima firme Eco Energo Group, ali ga nisu dobili do objavljivanja ovog istraživanja. Nikola Petrović je, nakon što mu se novinarka CINS-a predstavila, spustio slušalicu. Nije odgovarao ni na SMS poruke.

Petrović je od septembra 2012. godine do kraja 2016. godine bio direktor Elektromreža Srbije (EMS), državnog preduzeća koje se nalazi u sklopu energetskog sistema Srbije. U tom periodu je zvanično izašao iz firme Eco Energo Group, u kojoj je pre toga bio vlasnik, a vratio se kao vlasnik i direktor nedugo nakon odlaska iz EMS-a.

Klisura je vlasnik firme Hidro-Tan koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana i Petrovićev poslovni partner. Nenad Kovač je došao u žižu javnosti nakon uvodjenja sistema naplate u gradskom prevozu, Bus plus, o čemu je CINS već pisao, a čije vlasništvo je povezivano sa njim.

Nenad Mihajlović je takodje jedan od Petrovićevih partnera i nekadašnji direktor ugašenih novina Pravda, u kojima je bio jedan od vlasnika. Savet za borbu protiv korupcije je Pravdu u Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji još 2011. na osnovu vlasništva povezao sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Vera Ristić je majka Jelene Djoković, supruge srpskog tenisera Novaka Djokovića, koja se godinama bavi projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali su i protesti gradjana protiv njih.

U Jošaničkoj Banji, zahvaljujući inicijativi nekoliko meštana, Zavod za zaštitu prirode ustanovio je da su neke od hidroelektrana ugrozile okolnu prirodu. Bunili su se i meštani u Priboju i Temskoj, selu kraj Pirota, naveo je CINS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar