U trendu

Cipras: Atina želi brzo zaključenje druge revizije reformi

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da zvanična Atina želi brzo zakjučenje revizije programa reformi koja je sada u zastoju, i upozorio da bi odlaganje moglo ugroziti ekonomski oporavak posle višegodišnje recesije.

„Naš cilj je da blagovremeno zaključimo drugu reviziju kako se pesimizam ne bi nadvio nad pozitivan zamajac koji vlada u ekonomiji“, rekao je Cipras na konferenciji za novinare u Atini, a prenosi agencija Rojters.

„Grčka trenutno ispunjava osnovne preduslove koji bi joj omogućili samostalan ulazak na tržišta kapitala u 2017. godini“, dodao je Cipras.

Zvanična Atina je, kako je naveo, na pragu snažnog oporavka posle sedam godina duboke recesije, a bruto domaći proizvod bi trebalo da poraste za 2,7 odsto u 2017. godini, a u 2018. godini za 3,1 odsto.

Evropski kreditori Atine su prošle nedelje suspendovali mere za ublažavanje dužničkog tereta Grčke, nakon što je Ciprasova vlada dodelila jednokratne božićne bonuse penzionerima bez prethodnog konsultovanja kreditora.

Grčka nastoji da sprovede reforme predviđene spasilačkim programom u vrednosti od 86 milijardi evra. To je njen treći paket pomoći od 2010. godine, a redovne revizije reformi i „zeleno svetlo“ kreditora su od ključnog značaja kako bi Atina nastavila da dobija tranše finansijske pomoći, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.