U trendu

Cipras: Grčko „ne“ štednji bilo je „uzvišen čin otpora“

Odbacivanje oštrih mera štednje, koje su dugom operećenoj Grčkoj pre tačno godinu dana predložili međunarodni zajmodavci, bilo je „uzvišen čin otpora“, napisao je grčki premijer Aleksis Cipras na Tviteru.

Na prošlogodišnjem referendumu o merama štednje koje su zahtevali strani kreditori, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, 62 odsto Grka je glasalo protiv njihovog prihvatanja.

„Glas “ne“ našeg naroda bio je uzvišen čin protiv evropskih moćnika koji su zagovarali štednju, ali i protiv establišmenta koji je hteo da uguši zemlju“, naveo je Cipras u sinoćnoj poruci na Tviteru, prenosi agencija Frans pres.

„Nakon godinu dana, još uvek držimo glave visoko i borimo se da zemlju vratimo na kolosek“, poručio je on.

Nedelju dana posle referenduma, kako podseća Frans pres, Cipras je ipak bio prinuđen da potpiše novi paket pomoći s kreditorima kako bi se izbegao bankrot zemlje i prihvatio je nastavak sprovođenja mera štednje.

U maju ove godine, grčki poslanici su izglasali još veće smanjenje potrošnje i povećanje poreza. Grčkoj je hitno potrebna nova tranša sredstava iz spasilačkog paketa kako bi ovog meseca otplatila velike kredite Evropskoj centralnoj banci (ECB) i MMF-u.

Hiljade Grka protestovalo je prošlog meseca u centru Atine tražeći ostavku levičarske vlade Aleksisa Ciprasa, zbog novih mera „stezanja kaiša“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.