U trendu

Cipras: Nećemo usvojiti nijednu dodatnu meru štednje

Grčka neće usvojiti nijednu dodatnu meru štednje mimo onih koje su već dogovorene u sklopu međunarodnog paketa pomoći, prenela je agencija Rojters izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

„Kategorično smo rekli da nećemo usvojiti dodatne mere čak ni za jedan evro više sredstava u budžetu od onoga što je dogovoreno u sklopu paketa pomoći, a naročito ne u periodu posle završetka programa“, rekao je Cipras (42) u intervjuu za dnevni list „Efimerida Ton Sintakton“, povodom druge godišnjice otkako je izabran za premijera.

„Bilo kakav zahtev za usvajanjem dodatnih mera, sa elementom uslovljavanja, ne samo da je u suprotnosti sa ustavom Grčke, već i sa pravilima demokratije“, naglasio je on.

Revizija reformi koje zvanična Atina mora da sprovede u okviru paketa pomoći je trenutno u zastoju zbog neslaganja grčkih kreditora oko fiskalnih ciljeva Atine, kao i reformi radnog zakonodavstva i energetike.

Očekuje se da će ministri finansija evrozone na današnjem sastanku u Dablinu razgovarati o Grčkoj, ali se ne očekuje završetak revizije paketa pomoći, ocenjuje Rojters.

Grčka je 2015. godine potpisala kreditni aranžman vredan 86 milijardi evra, treći od 2010. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.