U trendu

Cipras razmatra najnoviji predlog kreditora

Premijer Grčke Aleksis Cipras razmatra najnoviji predlog Evropske komisije dok sat otkucava poslednje minute pre isteka postojećeg programa međunarodne pomoći, piše grčki dnevnik Katimerini.

„Kancelarija premijera je Briselu poručila da procenjuje novi predlog predsednika Komisije koji uključuje produženje programa pomoći do oktobra i i socijalnu pomoć za Grke sa najnižim primanjima“, piše list, ne precizirajući izvore.

Predsednik Komisije Žan-Klod Junker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum o novom paketu reformi u zamenu za finansijsku pomoć, pre nego što danas istekne krajnji rok za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu, za šta Atina nema sredstva.

Prema toj ponudi, Cipras bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obaveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je rešavanje grčke krize problem Atine i njenih kreditora. „To je problem Grčke i njenih odnosa sa kreditorima, nas se to ne tiče“, rekao je Peskov.

Ministar finansija Britanije Džordž Ozborn je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake da zaštiti Britaniju od pretnji po njenu ekonomsku sigurnost, dan nakon što je izvestio parlament o rizicima koje nosi grčka kriza. Ozborn je ocenio da je britanska privreda snažnija nego što je bila pre pet godina.

Evropski lideri, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Francuske Fransou Olanda i premijera Italije Matea Rencija, pozvali su grčki narod da glasa za predlog kreditora, upozorivši da bi „ne“ na referendumu značilo izlazak iz evrozone.

Premijer Španije Marijano Rahoj poručio je da želi da Grci zaokruže „da“ na referendumu, jer bi to bila dobra stvar za Grčku, koja bi omogucila pregovore sa nekom novom vladom, budući da bi Ciprasova otišla.

Ukoliko, pak, Grci zaokruže „ne“, Atina neće imati alternativu osim izlaska iz evrozone, rekao je Rahoj, koji se kod kuće suočava sa jačanjem popularnosti levičarske stranke Podemos, bliske Ciprasovoj Sirizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar