U trendu

Ćirović: Srbija otvorena za dolazak značajnih stranih lanaca

BEOGRAD – Investicija Lidla u Srbiji znači da je naše tržište otvoreno za dolazak značajnih stranih trgovinskih lanaca, kaže član Udruženja finansijskih direktora Srbije Srđan Ćirović i navodi da će taj nemački trgovinski lanac koji je danas otvorio 16 maloprodajnih objekata širom Srbije svakako građanima doneti veći izbor robe po konkurentnijim cenama.

„Za privredu Srbije je konkurencija dobra stvar, jer podstiče trgovce da se razvijaju“, rekao je Ćirović za Tanjug i dodao da je Lidl prvi maloprodajni diskontni trgovinski lanac u Srbiji.

Ćirović kaže da su plate zaposlenih u maloprodaji među najnižima, dok iz Lidla najavljuju da će plate njihovih zaposlenih biti iznad proseka grane, uz plaćanje prekovremenog rada što je, ocenjuje, svakako dobar znak za zaposlene i za privredu.

„Prema najavama, 350 od ukupno 1.500 artikala iz Lidlovog asortimana biće poreklom iz Srbije. Lidle sarađuje sa lokalnim dobavljačima, što svakako otvara nove mogućnosti za plasman domaćih proizvoda“, rekao je Ćirović.

Iz perspektive potrošava, navodi, Lidl se fokusira na nešto niže cene, a kao posledica toga je sužen asortiman proizvoda.

„Lidl ima posebnu strategiju. Nabavlja artikle u velikim količinama, pa im dobavljači daju nešto povoljnije uslove. Prednost daju stranim brendovima. Takođe, preferiraju svoju robnu marku. U takvim uslovima poslovanja moguće je obezbediti nešto niže cene“, rekao je Ćirović.

Poslednjih godina u Evropi, kako je naveo, zabeležen je znatan porast prodaje privatnih robnih brendova, pa tako i u Srbiji.

„Svakako će dolazak Lidla u našu zemlju doneti građanima nešto veći izbor robe po konkurentnijim cenama. Mala je verovatnoća da će konkurentski maloprodajni lanci ići na snižavanje cena u svojim trgovinama, jer oni već sada posluju u uslovima niskih marži“, rekao je Ćirović.

Ocenio je da je u Srbiji problem niska platežna moć stanovništva, a ne visoke cene i naveo da je u Srbiji prosečna potrošnja samo 450 dinara po kupovini, dok je u Evropi taj prosek nešto iznad 20 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.