U trendu

CNN: Kina ima veći problem od trgovinskog rata

PEKING – Kina je usred trgovinskog rata, ali njeni ekonomski problemi su mnogo dublji i mogli bi uskoro da eskaliraju, piše CNN.

Peking se već bori sa nizom problema koje bi intezivniji trgovinski rat mogao da pogorša. Kineska privreda trenutno beleži najsporiji rast od svetske ekonomske krize.

Opterećen je dugom i suočava se s balonom na tržištu nekretnina koji bi mogao da pukne, ali i slabljenjem valute, prenosi B92.

Uprkos novim tarifama Trampove administracije, kineski izvoz i dalje snažno raste, što je za 16 odsto više. Međutim, to bi moglo da se promeni u narednim mesecima ako bi tarife porasle na 25 sa 10 odsto krajem decembra, kako su SAD i zapretile. Sve to bi dodalo problema na listi Kine.

Ukupan iznos duga u kineskom finansijskom sistemu sada je nekoliko puta veći od ukupne ekonomije.

Nešto od novca išlo je u izgradnju mostova, puteva, i drugu infrastrukturu, ali je puno ipak završilo u manje produktivnim sektorima privrede, kao što su velike, neefikasne državne kompanije. Dinamičniji privatni sektor nije imao to da iskoristi.

Krajem prošle godine Peking je pojačao napore da smanji nivo duga, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih privreda sada gubi zamah.

Neki analitičari su međutim, skeptični prema posvećenosti kineske vlade da očisti svoj finansijski sistem, pogotovo pošto se usporavanje produbljuje i trgovinski rat intenzivira.

Mnoge pokrajinske vlade i državne kompanije trudile su se da „plivaju“ i ne uzimaju kredite.

Vlada takođe pokušava da smanji pritisak na kineski juan, koji je od januara potonuo za više od 9 odsto u odnosu na dolar.

Slabiji juan je podstakao ogromnu kinesku izvoznu industriju, ali padovi su prouzrokovali druge glavobolje.

Usred oštrih padova 2015. i 2016. godine, ogromne količine novca odnete su iz Kine, kriza je primorala Peking da reaguje i tako je brzo pao u začarani krug, kaže ekonomista Manu Baskaran, osnivač istraživačke kompanije CA iz Singapura.

„Moglo bi i dalje da dođe do ogromnog odliva kapitala“, rekao je on.

Još jedna opasnost preti na pregrejanom tržištu nekretnina u zemlji.

Prema podacima istraživačke kuc?e Gavekal, cene su više nego udvostručene u poslednjih deset godina, zbog slabih kamatnih stopa i nedostatka stanova u većim gradovima.

Ali tržište nekretnina sada „izgleda da pokazuje neke nedostatke“, rekao je Aidan Iao, viši ekonomista u AKSA. On je ukazao na neke slučajeve velikih investitora koji su smanjili cene zbog slabe tražnje.

„Samo je pitanje vremena kada će taj balon pući“, dodao je Jao.

Industrija nekretnina je jedna od retkih svetlih tačaka za kinesku ekonomiju ali može vrlo lako da se pretvori u teret ako se „ohladi“, kažu analitičari istraživačke firme Fitč solušn.

Kineski zvaničnici su se okrenuli smanjivanju poreza, ulaganju u infrastrukturu i labavoj monetarnoj politici dok su pokušavali da podstaknu rast. Ali neki stručnjaci smatraju da su to pogrešni recepti za ekonomske probleme zemlje.

„Kineski problemi su hronični, a ne akutni“, rekao je Derek Sisors, stručnjak iz Kine u američkom EE.

Prema njegovom mišljenju, glavna pitanja, kao što kineska populacija koja brzo stari i nekonkurentno poslovno okruženje, u velikoj meri se zanemaruju.

„Stare, zadužene ekonomije ne rastu“, rekao je ovaj stručnjak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar