U trendu

Crna Gora: Srbima ovog leta teže do posla

U Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o strancima koji, između ostalog ograničava zapošljavanje stranaca, prenose mediji.

Građani Srbije će moći da rade u predstojećoj turističkoj sezoni samo ako u Crnoj Gori ne bude dovoljno radne snage. Tokom ovogodišnje letnje turističke sezone prednost za zaposlenje dobiće domaći državljani, pa tek onda građani okolnih država.

Međutim, i pored činjenice da su domaći radnici prvi na listi za posao, državljani Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije se nadaju da će i ove godine posao tokom leta naći u Crnoj Gori, pišu tamošnji mediji.

Oni se pozivaju na reči naših upućenih ljudi koji kažu da je Crna Gora prioritet u odnosu na Hrvatsku, koja zbog članstva u Evropskoj uniji ima rigoroznije propise.

U Bosni i Hercegovini tokom sezone poslovi se jedino mogu naći u građevinarstvu i poljoprivredi. Zbog toga građani ove države sve češće dolaze u Crnu Goru u potrazi za poslovima iz oblasti ugostiteljstva.

Prema navodima bosanskih medija, ta država nema sporazum o sezonskom zapošljavanju s Crnom Gorom, pa najveći broj sezonskih radnika odlazi samostalno, zbog čega rade na crno.

Ista situacija je i sa Srbijom i Makedonijom, čiji su radnici godinama tokom sezone radili na crnogorskom primorju, a koji će i pored pune primene Zakona o strancima, prema pisanjima regionalnih medija, posao prvo potražiti u Crnoj Gori.

Kao što je već predviđeno, Zakonom o strancima propisano je da će se od 1. januara 2016. godine godišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca utvrđivati po delatnostima i zanimanjima, čime prestaje potreba za izdavanjem potvrde Zavoda za zapošljavanje.

Ovim zakonom uređuju se i utvrđuju normativi u pogledu stranaca koji borave, odnosno koji će boraviti u Crnoj Gori. Crnogorski parlament je nedavno usvojio izmene Zakona o strancima.

Izmenama i dopunama predviđeno je brisanje odredbe člana 64, kao i brisanje člana 66, čija je primena, sa aspekta poslodavaca, bila sporna. Sporna odredba člana 64 se odnosila na ograničenje za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad zbog zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja stranca.

Član 66 odnosio se na potvrdu Zavoda za zapošljavanje, kojom se dokazivalo da ne postoji ograničenje za zapošljavanje stranca, odnosno da na evidenciji nezaposlenih nema osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa ili da su te osobe odbile zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima.

Potreba za primenom tih članova prestala je utvrđivanjem godišnje kvote dozvola za privremeni boravak i rad stranaca po delatnostima i zanimanjima od 1. januara ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)