najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Crna Gora zabranjuje izvoz govedjeg mesa

Crna Gora će zabraniti izvoz goveda i govedjeg mesa nakon što je u Gusinju potvrdjen prvi slučaj bolesti goveda-kvrgava koža, najavljeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede,

„Već sada zabranjen je uvoz živih goveda i proizvoda od goveda iz svih zaraženih država. Takodje, nakon pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, izvoz iz Crne Gore će na isti način biti zabranjen“, kazao je „Vijestima“ ministar poljoprivrede Budimir Mugoša.

Veterinarska služba potvrdila je u četvrtak prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, ali su nadležne službe za bezbednost hrane saopštile tim povodom da „nema mesta panici, jer se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje, a nije ugrožena ni bezbednost hrane“.

Iz Ministarstva je saopšteno da nadležne službe preduzimaju sve neophodne mere na kontroli i suzbijanju bolesti.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest od koje obolevaju goveda i ta se bolest ne prenosi na ljude.

Ministar poljoprivrede je kazao da procene stručnog tima ukazuju da je virus kvrgave kože najverovatnije došao iz Albanije, a da je prenosilac insekat.

„Procena je takva jer Albanija ima prijavljen slučaj na granici sa Crnom Gorom u blizini Plava. Smatra se da insekti mogu biti preneseni iz zaraženih u nezaražena područja putem vetra ili prevoznim sredstvima“, objasnio je Mugoša.

Tokom 2014. godine je, preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana i Turske virus kvrgave kože ušao u Evropu preko Grčke i Bugarske i krajem aprila 2016. godine bolest je dijagnostikovana u istočnoj Makedoniji, potom u Srbiji, Kosovu i Albaniji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike