U trendu

Crni klimatski scenario za Francusku 2055: Severno od Loare i do 50 stepeni

PARIZ – Od svih scenarija klimatologa Međuvladine ekspertske grupe za klimatske promene (IPČ), najgori je onaj nazvan RCP 8.5 koji predviđa da će svet globalno „biti topliji za 5 do 6 stepeni 2100“ godine, kaže Mark Lomazi, bivši novinar francuskog lista Parizijen.

Lomazi je intervjuisao pedesetak naučnika da bi napisao knjigu „Francuska 2050. RCP 8.5″ – crni scenario klime za tu zemlju, prenosi Figaro.

Sredinom veka, Francuska, prema tim procenama, neće izbeći smenjivanje toplotnih talasa i tropskih noći.

U najgorem scenariju, trećina Francuske, uključujući i područje severno od Loare, biće na udaru ekstremno visokih temperatura koje će dostizati i 50 stepeni Celzijusa.

Lomazi je u svojoj knjizi“Francuska 2050. RCP 8.5“ opisao posledice „klimatskog haosa“ na svakodnevni život, koji su predvideli eksperti IPC C-a.

Taj bivši novinar kaže da je izabrao najgori scenario, ne da bi sejao strah, već zato što je „to najgore već izvesno na horizontu“ i da, „ako se ne shvati realnost situacije, neće biti ni javnih politika sposobnih da promene aktuelni pravac globalnog zagrevanja, a kako bi se stvari poboljšale u drugoj polovini 21. veka“.
Kako navodi Figaro, IPČ objavljuje i neke scenarije klimatskih promena čija je verovatnoća ostvarenja gotovo jednaka nuli, bilo optimistična ili pesimistična.

Na primer, u izveštaju od avgusta 2021, IPČ je prikazao dve krivulje drastičnog usporavanja klimatskog zagrevanja, koje su ostvarive jedino ako čovečanstvo u potpunosti prestane da koristi fosilna goriva.

Znajući, međutim, da više od 82 odsto potrošene energije danas potiče od nafte, uglja i gasa, može se zamisliti čega bi se čovečanstvo moralo odreći ako ukine te izvore energije, napominje francuski list.

Obrnuto, krivulja vrtoglavog porasta globalnog otopljavanja za 2100.godinu – ona koja predviđa scenario RCP 8.5, odnosi se na trostruko povećanje upotrebe fosilnih goriva, ali je, kako piše Figaro, ona malo verovatna kada se uzmu u obzir svetske rezerve nafte, uglja i gasa i tehničke mogućnosti intenzivne eksploatacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar