U trendu

Crni ponedeljak: Fijasko na svetskim berzama

Globalna tržišta akcija doživela su u ponedeljak strmoglav pad, a cene na robnim berzama dostigle novi minimum pod uticajem podrivene privredne situacije u Kini, i usled straha od štetnog usporavanja druge najveće svetske ekonomije.

Vrednost akcija na kineskim berzama pada od sredine juna kada su bile na vrhuncu, zbog čega su vlasti pokrenule široke intervencije u pokušaju da obuzdaju taj trend, ali ni najnovije tržišne intervencije zvaničnog Pekinga nisu uspele da povrate poverenje, prenosi agencija AFP.

Gotovo 9-procentni pad akcija u Kini potresao je globalna tržišta, pa je američki industrijski indeks Dau Džons u jutarnjem trgovanju izgubio više od 1.000 bodova, pre nego što je Volstrit ublažio gubitke, dok je indeks S&P500 potonuo više od tri odsto, nakon čega se blago oporavio.

„Nema sumnje da panika rađa paniku na tom (Volstrit) tržištu“, izjavio je predsednik kompanije „Holand&“, Majkl Holand, u intervjuu za „Blumberg“ televiziju, nazivajući današnji dan „crnim ponedeljkom“ i dodajući da je „to psihološka stvar, koja se širi svuda“.

Pojedine evropske berze su takođe juče zabeležile gubitak iznad sedam procenata u popodnevnom trgovanju.

Londonski FTSE 100 oslabio je 4,67 procenata i na zatvaranju je iznosio 5.898,87 bodova.

Pariski KAK 40 je skliznuo za 5,35 odsto na kraju dana, na 4.383,46 bodova, pošto je prethodno bio u gubitku za više od osam procenata. Frankfurtski DAX 30 je pao 4,70 odsto, i završio na 9.648,43 bodova, što je njegov najveći procentualni pad od novembra 2011. godine.

„Pratimo situaciju u Kini vrlo pomno. Međutim, negativne posledice po nemačku privredu će verovatno biti ograničene“, izjavio je portparol vlade najveće evropske ekonomije novinarima u Berlinu.

Među ostalim evropskim tržištima koja su doživela „crni ponedeljak“ s gubitkom iznad pet procenata nalaze se berza u Amsterdamu, Briselu, Milanu, Madridu i Oslu, čiji je indeks završio na najnižem nivou za četiri godine.

Krizom pogođena glavna grčka berza oslabila je za više od 10 odsto, podlegavši takođe negativnom uticaju rasprodaje akcija u Kini, kao i pritiscima zbog političke neizvesnosti u Grčkoj uoci vanrednih izbora koji će se verovatno održati sledećeg meseca.

Akcije na berzi u Šangaju su potonule 8,49 odsto, što je najveći pad od februara 2007, a više od 800 akcija dostiglo je dnevni limit pada od 10 odsto, navodi „Blumberg“. Šenženski kompozitni indeks pao je 7,70 odsto na 1.882,46 poena. Akcije naftnih giganata PetroČajne i Sinopeka pale su 4,90 odnosno 8,94 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar