U trendu

Crnogorski pršut novi zaštićeni proizvod

PODGORICA, 17. decembra (Tamnjug) – Peti zaštićeni proizvod u Crnoj gori je „Crnogorski pršut“, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja te zemlje.

Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom kod Ministarstva iniciralo je nekoliko proizvođača pršute sa Cetinja, prenosi sajt CdM.

„Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu ‘Crnogorskog pršuta’ kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umeća u primeni posebne, vekovima primenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cenjena među potrošačima, posebno turistima koji posećuju Crnu Goru“, piše u saopštenju.

Naselja iz regiona proizvodnje „Crnogorskog pršuta“, nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojecih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšic, Danilovgrad, Podgorica i Bar, gde nadmorska visina varira od 500 do 1.500 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.