U trendu

„Crowdfunding“ – nov način finansiranja srpskih preduzeća?

BEOGRAD – Finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji kroz „crowdfunding“ (prikupljanje novca od velikog broja ljudi) mogao bi da postane nov i značajan način investiranja u mlada srpska inovaciona preduzeća.

Na skupu posvećenom finansiranju inovacionih projekata i biznisa „Belgrade crowdfunding convetion“ stručnjaci u ovoj oblasti predstavili su načine kako mali i srednji biznisi u Srbiji može da dođe do novih izvora finansiranja, umesto dosadašnjeg tradicionalnog načina, kada početnici traže novac od banke ili države.

Obraćajući se na konferenciji, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je finansiranje novih, netestiranih ideja u ranoj fazi razvoja preduzeća najveći izazov za početno poslovanje.

Zato, objašnjava, Vlada Srbije radi na podršci inovativnosti i inovacionom preduzetništvu kroz stvaranje moderne infrastrukture u univerzitetskim centrima i regionima.

„Crowdfunding je potpuno inovativna platforma za finansiranje malih i srednjih biznisa, za finansiranje startap kompanija i ima ogroman uspeh u svetu i inzvanredan rast“, kaže Popović.

Vlada, podseća Popović, radi na pružanju finansijske podrške mladim stratrap preduzećima kroz programe Fonda za inovacionu delatnost, popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva kao i promociju ženskog inovacionog preduzetništva, a crowdfunding je nov način dolaska do novca za male biznise.

Popović kaže da je u svetu, ali i kod nas, klasično prikupljanje sredstava od donatora (fundrasing) već toliko na lošem glasu da je, kaže, ulazak u taj proces dovoljan razlog za mlade da se i ne okušaju u osnivanju inovacionog biznisa.

„Međutim, ako prikupljanje finansija shatite kao potragu za podrškom sličnih ljudi, to je ohrabrujuće. Upravo je to razlog zbog kojeg je crowdfunding drugačiji od drugih investicija jer je reč o izgradnji poverenja i zajedničkom uspehu“, objašnjava Popović.

Reč je, kaže, o deljenju i empatiji koja je „glavna stvar koja će u narednim decenijama razlikovati ljude od robota“.

Do sada su kroz crowfunding platforme u svetu ostvarene investicije vredne više destina milijardi dolara, a ovoj industriji se predviđa rast od preko 300 milijardi dolara do 2025. godine.

Nemačka ambasada u Beogradu ponudila je državi pomoć u radu na novim zakonskim rešenjima iz ove oblasti kako bi i naši propisi bili prilagođeni savremenim svetskim dokumentima koja se tiču finansiranja početnog poslovanja.

Popović se na konferenciji zahvalio Nemačkoj vladi kao najvećem bilateralnom donatoru Srbije, između ostalog, i kroz Nemačku organizaciju za saradnju GIZ.

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib je pozdravljajući prisutne na konvenciji rekao da su Srbija i Nemačka bliski partneri u mnogim oblastima te da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU i politički, finansijski i ekonomski.

Od 2000. godine Srbiji je Nemačka dodelila 1,8 milijardi evra, rekao je nemački ambasador te dodao da je Nemačka najveći finansijski donator u Srbiji.

Šib kaže da je za inovativnu ekonomiju važno da se pronađu alternative u finansiranju malih i srednjih preduzeća.

„Crowdunding je veoma važan za srpsku vladu, mlade startap kompanije i mlade preduzetnike koji pokušavaju da dođu do sredstava, što je teško tradicionalnim pristupom preko banakarskog sektora“, kaže Šib.

On je pomenuo kao primer uspešnog projekta preuzetništva – projekat „superbake“ koje prave kolače.

Nemačka je spremna da podrži Srbiju u ovoj vrsti finansiranja, istakao je ambasador i dodao da je taj način finansiranja važna podrška biznisu i privatnom sektoru.

Šib je rekao da ima mnogo interesantnih projekata urađenih kroz ovu vrstu finasiranja ali da je Crowdfunding više od finansiranja, to je „gomila“ (crowd) kreativnih ideja.

Obraćajući se na konferenciji, državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović izneo je podatak da je u 2017. godini, Srbija za finansiranje preduzetništva kroz crowdfunding privukla 700.000 dolara, a u ovoj godini se očekuje da ta cifra bude 1,2 miliona.

Državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja Anamarija Viček navela je važnost uključivanja građana sa invaliditetom u inovacione projekte i one projekte koji se finansiraju kroz crowdfunding jer će, kaže, na taj način celo društvo imati višestruku korist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar