U trendu

Čuka: Brže se oslobađati zavisnosti od ruskog gasa

SOFIJA – Premijer Rumunije Nikalaj Čuka izjavio je danas da diversifikacija izvora energije mora da se ubrza, jer Evropa mora brže da se oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, a da su regionalna saradnja i zajednička rešenja ključ uspeha.

„Puštanje u rad interkonektora Bugarska-Grčka značajno doprinosi diversifikaciji izvora snabdevanja gasom. Ali, iako je ovo trenutak slavlja, treba da budemo realistični i da priznamo da diversifikacija izvora energije mora da se ubrza, jer Evropa mora brže da se oslobodi zavisniosti od ruskih fosilnih goriva“, rekao je Čuka na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora u Sofiji.

On je istakao da je nestašica snabdevanja gasom koju je izazvala Rusija, uticala ne samo na Evropu već je stvorila previranja na globalnom energetsko tržištu i dovela do neočekivano visokih cena u raznim delovima sveta.

„Svaki korak da se obezbedi energetska bezbednost je u cilju da se obezbedi pouzdano i prihvatljivo snabdevanje izvorima energije i u skladu je sa našim ciljevima otpornosti i oporavka“, poručio je rumunski premijer.

On je dodao da svi u Evropi moraju da rade na međusobnoj povezanosti kako bi obezbedili da se postigne diversifikacija i da zemlje EU solidarno deluju, ali i prema susedima u Moldaviji, Ukrajini, Zapadnom Balkanu.

„Energetska kriza koju oseća cela Evropa učinila je da se još više ujedimo da nađemo rešenje i da obezbedimo neophodnu energiju za ovu zimu, ali i budućnost. Osim toga regionalna saradnja i zajednički razvijena rešenja su ključ za uspeh, jer mere poljedinaca nisu dovoljno snažan odgovor u ovakvim vremenima krize“, naglašio je Čuka.

On je dodao da je završetak vertikalnog koridora deo tih rešenja, jer će olakšati tranzit gasa do centralne i istočne evrope i Zapadnog Balkana, tako što će južni gasni koridor dati pristup gasu iz Kaspijskog jezera i energetskim terminalima na severu Grčke.

„Svi prisutni svesni su da su ulaganju u gasnu infrastrukturu dugovečna jer je našim privredama neophodan gas da bi se podržala tranzicija do karbonske neutralnosti 2050. godine i donosi nam preko potrebnu predvidivost“, naglasio je Čuka.

On je dodao da je njegova zemlja spremna da preuzme svoju ulogu pouzdanog partnera u evropskoj energetskoj diversifikaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar