U trendu

„Čuvarkuća“ krije – poskupljenje struje

Srbija bi do kraja avgusta sa Svetskom bankom trebalo da završi analizu tarifa za ovu godinu, odnosno da kaže za koliko bi i da li bi struja mogla da poskupi.

Preciznog odgovora da li će struja u Srbiji poskupeti do kraja ove godine još nema. Kako se, međutim, čita u programu „čuvarkuće” koji je naša vlada potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom do kraja avgusta bi sa Svetskom bankom trebalo da bude „završena analiza tarifa za 2018. godinu”, odnosno da li bi i za koliko struja mogla da poskupi.

Inače, prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, cena kilovata u Srbiji je tri puta manja od evropskog proseka, gde je prosek u 2017. godini bio 0,204 evrocenti, a  kod nas 0,066, ali i najniža ne samo u regionu nego i u Evropi. Jeftiniju struju od nas ima samo Ukrajina.

I dok u EPS-u ne žele da komentarišu ovo pitanje, jedan drugi formalni uslov iz kredita Svetske banke potvrđuje tezu o mogućoj novoj korekciji cene, gde se navodi „da će zajam za razvojnu politiku pomoći da EPS približi cene struje za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018. godine”.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

1 komentar
  1. Anonimni

    podignite plate na evropski prosek i onda dignite i cenu struje i svega ostalpg

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike