U trendu

Da l’ je vreme za kraće radno vreme?

Samostalni sindikat trgovine zatražio je nedavno od Vlade Srbije da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida.

Ovaj zahtev trgovaca bio je povod da se u delu javnosti postavi pitanje – može li i Srbija, po ugledu na neke evropske zemlje poput Francuske, da važeće osmočasovno radno vreme skrati na sedam, odnosno na nedeljnih 35 sati.

Zagovornici ove ideje smatraju da bi korist od skraćivanja radnog dana za jadan sat bila višestruka. Ljudi bi imali više vremena za porodicu, deca bi više bila sa roditeljima, a jedan sat manje na poslu ne bi uticao na smanjenje radnog učinka, niti bruto domaćeg proizvoda zemlje. Štaviše, produktivnost bi se povećala, a stvorio bi se i prostor za novo zapošljavanje.

Mišljenja predstavnika sindikalnih centrala su podeljena, a poslovično obazrivi ekonomisti smatraju da je Srbija, iako tako blizu „ujedinjenoj Evropi”, ipak predaleko od država koje mogu da razmišljaju o skraćivanju radnog dana. Sudeći po izraženom stavu povodom zahteva trgovaca – „vlast ne bi da se meša”. Nadležni bi pozdravili „svaki dogovor sveta rada i sveta kapitala”.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata, smatra da bi država prvo trebalo da „privoli” ovdašnje poslodavce da poštuju ključnu odrednicu Zakona o radu da radni dan traje osam, a radna nedelja 40 sati. Na pitanje – da li je došlo vreme da se i kod nas skraćuje radno vreme, odgovara da bi „glasao za skraćenje”.

(Aleksandar Mikavica, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.