U trendu

Da li je Cefta u sadaĆĄnjem obliku mrtva, treba li nova

BEOGRAD – Posle Evropske unije, region Cefta drugi je po vaĆŸnosti spoljnotrgovinski partner Srbije, a proĆĄle godine njena ukupna trgovina s tom organizacijom dostigla je 4,2 milijarde evra.

Izvoz je iznosio 3,2 milijarde evra, ĆĄto predstavlja rast od 5,8 odsto u odnosu na 2017. godinu, i to je najviĆĄe od 2006, od kada Cefta postoji.

Uvoz je proĆĄle godine iznosio 958 miliona evra, i to je rast od 13,7 odsto u odnosu na 2017. godinu, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je 339,5 procenata.

NajvaĆŸniji trgovinski partneri Srbije u CEFTA kako u izvozu, tako i uvozu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Međutim, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je ove nedelje da je, objektivno, Centralno-evropski sporazum o slobodnoj trgovini (Cefta) „na infuziji i zahteva oporavak da bi se odrĆŸao u ĆŸivotu“.

Ljajić je izjavio da je posle uvođenja taksa od 100 odsto na srpsku robu na KiM i drugih vancarinskih barijera doveden u pitanje ovaj sporazum iz 2006. godine.

Ministar je dodao da Srbija zbog nemogućnosti plasmana svoje robe na KiM dnevno gubi oko milion evra.

On je pomenuo mogućnost formiranja neke vrste „Cefte plus“, ali je dodao da je teĆĄko da ijedan sporazum moĆŸe da zaĆŸivi bez podrĆĄke Evropske unije.

„Potrebno je sva otvorena pitanja staviti na sto, otkloniti barijere u trgovini, usaglasiti sertifikate, liberalizovati trĆŸiĆĄte radne snage“, smatra Ljajić.

On je ukazao i na velike gubitke zbog dugog čekanja tokom prevoza robe na graničnim prelazima.

Da se Cefta pokazala prevaziđenom i da bi trebalo preći na neku novu fazu, čulo se i na jednom od panela na nedavno odrĆŸanom Kopaonik biznis forumu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko ČadeĆŸ rekao je da bi trebalo zapitati se ĆŸeli li se zajednicko ekonomsko područje ili ne.

„Pravljenje dodatnih ekonomskih planova, a da nemate nikakvu arhitekturu koja to treba da sprovede, nema smisla. Cefta je prevazidena, treba da pređemo u neku novu fazu, ako hoćemo da pravimo jedinstvenu ekonomsku politiku“, rekao je tada ČadeĆŸ.

On je naveo da bi trebalo napraviti novi sveobuhvatan sporazum u kome će biti reĆĄena sva pitanja u pogledu svega onoga ĆĄto čini jedinstveno trĆŸiste.

„To je onda novi sprazum, jer je Cefta pomogla i unapredila stanje onda kada je bilo problematično „, rekao je ČadeĆŸ.

On je dodao da su pivredne komore u dijalogu s vladama, i da politički postoji volja za povezanim ekonomijama.

ČadeĆŸ je rekao da Srbija nema spreman odgovor na poitanje ĆĄta ĆŸeli od regionalnog područja, kao ni koja dokumenta ĆŸeli da se sinhronizuju.

Kao samo jedan primer neusaglaĆĄenosti naveo je razlicito radno vreme fitosanitarnih sluĆŸbi na graničnim prelazima, zbog čega se gubi vreme i dovodi do toga da roba ne moĆŸe da se carini istog dana.

Predsednik Makedonske privredne komore Branko Azeski je ocenio da se Cefta pokazala kao promaĆĄaj, odnosno da je „mrtva“. On smatra da je potreban novi oblik organizacije i saradnje izmedu drĆŸava regiona koji će eliminisati slabosti Cefte, odnosno da je vreme za novi aranĆŸman pod pokroviteljstvom EU.

Kako kaĆŸe, u Briselu treba da se dogovori nova vrsta sporazuma, a drĆŸave koje ga ne budu poĆĄtovale moraju da snose sankcije.

„Novi mehanizam treba da se izgradi tamo, da se potpiĆĄe i da se ljudi osećaju odgovorno. EU bi bila garant tog procesa. Imamo problem izmedu clanica Cefte i nemamo mehanizam da se to prevaziđe. Mislim da treba da se rodi neĆĄto novo, neki novi oblik organizacije i saradnje, koji ce eliminisati slabosti Cefte. Vlade ne mogu da vuku neodgovorne poteze i da za to ne snose odredene sankcije“, rekao je Azeski.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi ovako, daje se signal Briselu da zemlje Cefte nisu spremne da međusobno sarađuju, da nisu na nivou zadatka i nisu sposobne da se nosee s tim.

Na Kopaonik biznis forumu naveo je i primer da kada jedan kamion kad kreće iz Ljubljane prolazi kroz četiri različita sistema, a da će onaj koji nema te prepreke stići jedan dan ranije, ơto je, ističe, velika stvar u biznisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.