U trendu

Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

U svetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, koje zajedno imaju tržišnu kapitalizaciju od skoro 150 milijardi dolara.

Očigledno je da neće sve kriptovalute “preživeti”. Jos uvek smo na početku i ovaj uzbudljivi novi svet digitalnih valuta možemo uporediti sa najranijim danima dotcom ere, prenosi portal Kamatica pisanje Forbsovog kolumniste Frenka Holmsa.

Baš kao što je taj period imao svoje pobednike i gubitnike, tako će i danas biti pobednika i gubitnika na tržištu kriptovaluta.

Iako Bitkoin i Etereum trenutno vode, ove dve valute ne moraju da izađu kao pobednici, ocenjuje Holms i podseća da je pre samo 20 godina bilo smatyrano da će kompanije poput AOL-a i Jahua dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.

Autor napominje da u poslednje vreme sve češće primećuje novinske naslove u kojima se postavlja pitanje: „Da li kriptovalute “ubijaju“ zlato“ Da li bi cena zlata bila veća, da se velike količine novca ne slivaju u bitkoin?“.

Obe ove aktive se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Naime, i zlato i bitkoin su decentralizovane aktive, koje se prihvataju širom sveta, 24 sata dnevno. Transakcije za njih su anonimne, a ponuda ograničena.

„Ipak, ni jedne sekunde ne mislim da će kriptovalute zameniti zlato, iz više razloga. Prvo, kriptovalute su isključio oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih kroz vreme dokazanih upotrebnih vrednosti – od upotebe u industriji nakita, preko stomatologije do elektronike“.

Za razliku od digitalnih valuta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili zlatnike, oni se mogu zameniti za gotovinu – i to bez struje ili Wifi-ja.

Konačno, zlato ostaje jedna od najlikvidnijih aktiva, kojom se trguje na dnevnom nivou širom sveta. Prema podacima londonskog udruženja tržišta plemenitih metala (LBMA), svakog dana trgovanje fizičkim zlatom samo u Londonu iznosi 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još nije dostiglo taj nivo.

Prednost bitkoina je ta što on može da motiviše neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primera radi, na mreži možete pronaći niz objava i rezultata o bitcoinu, kriptovalutama i blokčejnu, ali nijednu o investiranju u zlato. Jutjub takođe ostvaruje rekordan broj pregleda video klipa o kriptovalutama.

Bitkoin je za godinu dana ojačao 350 odsto, Etereum za neverovatnih 3.600 odsto, dok je cena zlata porasla za oko 10 odsto, navodi Holms i zaključuje da, uprkos neverovatnim rezultatima koje svakodnevno beleže kriptovalute, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog cega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato, prenosi portal Kamatica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.