Da li ste spremni da trčite za novi auto?

TROGIR – Mobilna aplikacija “Gluk” za samo tri meseca od kada je plasirana u Srbiji postala je jedna od najtraženijih aplikacija, koju je za to vreme “skinulo” više od 60.000 ljudi, a jedan od tvoraca aplikacije i suvlasnik “Run Croatia” Berislav Sokač kaže da je ta aplikacija jedinstvena u svetu i da ima potencijal da postane “svetska klasa”.

“Gluk” je aplikacija koja ima dvostruku ulogu, s jedne strane motivše ljude da budu fizički aktivni i da svaku kap znoja pretvaraju u “virtuelne novčiće”, pomoću kojih će, s druge strane, ostvariti do 25 odsto popusta na kupovinu u više od 200 kompanija u Srbiji.

Da je aplikacija dobro prihvaćena u Srbiji pokazuje i podatak, kaže Sokač, da su za samo tri meseca u Beogradu već prodati neki modeli automobila uz nižu cenu zahvaljujući toj aplikaciji i njenim korisnicima koji su “nagrađeni za svoj trud”.

“Gluk je lojaliti vrednosni sistem koji je baziran na tome da podstiče stanovništvo da vozi bicikl, da se šeta ili trči, kako bi bilo što zdravije i kako bi se rasteretio zdravstevni sistem koji je već mnogo opterećen”, rekao je Sokač za Tanjug na konferenciji o digitalnoj industriji u Trogiru.

S druge strane, dodaje on, sponzori, firme i brendovi koji podstiču zdravi način života se u “Gluk” zajednici prezentuju u pozitivnom svetlu i svoje proizvode nude u obliku popusta zajednici koja zdravo živi.

Neke od kompanija koje će za vaše trčanje dati popust su automobilski i drugi brendovi, kao i druge kompanije, a čitav spisak može se naći na aplikaciji “Gluk”.

Upitan kako je nastala ideja za izradu te aplikacije, Sokač kaže da je inspiraciju pronašao u jednoj drugoj aplikaciji, koja se pojavila u Americi početkom godine i koja je motivisala građane da se kreću kako bi sakupljali kripto valute.

“Kada sam čuo tu vest, nazvao sam mog velikog prijatelja iz Srbije Vladimira Đođu, koji je, inače, razvio sistem za plaćanje parkinga u Beogradu, Nišu i drugim gradovima u Srbiji. Gluk smo razvijali zajedno dve godine, napravili alogaritme koji mere aktivnost čoveka i pretvaraju svaku kapljicu znoja u jedan koin, odnosno novčić, koji se pretvara u popust”, objasno je Sokač.

Kaže da su planovi da aplikacija u Srbiji do Nove godine dostigne više od 100.000 “skidanja”, i istakao da je ta aplikacija ove nedelje pokrenuta u Crnoj Gori, da će u subotu biti aktivirana u Hrvatskoj, u narednim mesecima u Sloveniji, a onda se, dodaje Sokač, ide na američko tržište.

“Probaćemo da izađemo na američko tržište, jer se ovde radi o jedinstvenoj akplikaciji u svetu i takav sistem trenutno u svetu ne postoji. Ambiciozni smo da tu aplikaciju proširimo na svet, jer zašto ne bi jedna aplikacija iz ove regije postala svetska klasa”, ističe Sokač.

Sa planovima Sokač ide i dalje, te kaže da ima ambiciozan plan da do 2028. sa svojim partnerima kupi Gugl.

To za njega, navodi, nije nedostižno, jer, kako kaže, čovek sve što zamisli može i da ostvari, a motivaciju nalazi u tome što je od amatera za manje od pet godina postao 13. čovek u svetu koji je pretrčao svih šest svetskih maratona.

“Kada sam 2010. godine bio u Njujorku, odlučio sam da istrčim Njujorški maraton. Onog trenutka kada sam stao na start Njujorškog maratona to je promenilo moj život. Ja sam se nakon toga zaljubio u trčanje i odlučio sam da istrčim svih šest svetskih maratona i to sam uspeo, a pre toga nisam trčao ni dva kilometara. Moj primer pokazuje da se sve može, tako da zašto ne bismo jednog dana kupili i Gulg”, zaključio je Sokač.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Kako naći aplikaciju na App store. Nema je. Ako je nema za Ios onda je prevara, laža i paralaža. Usput, kakve veze ima Trogir sa Srbijom?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike