U trendu

Da li Velikoj Britaniji prete restrikcije

Udruženje lokalnih vlasti u Velikoj Britaniji upozorilo je da bi se zemlja mogla suočiti sa isključenjima struje zbog prestanka ili smanjenja rada dela elektrana usled visoke takse za zagađenje ugljen dioksidom.

Na uzbunu za energetsku stabilnost pozvao je Savez industrijskih zajednica (ICA), udruženje 60 lokalnih vlasti iz Britanije svih političkih boja, dok su vlasti, kako prenosi britanski list Gardijan (The Guardian), demantovale da postoji opasnost od manjka struje.

U brifing dokumentu Bez svetla (Lights Out) ICA kao rešenje predlaže da se ponovo razmotri visina takse za zagadjenje iz elektrana na ugalj, koja je prema njihovim rečima jedan od glavnih razloga zatvaranja elektrana.

Na udaru kritike nije se našla cena emisija koju nameće EU, već dodatna taksa za elektrane na ugalj koja je u Velikoj Britaniji uvedena 2013. godine i iznosi 18 funti po toni emisija ugljen dioksida. Poredjenja radi, cena na nivou EU prošlog meseca je bila oko šest evra.

U Britaniji se u potpunosti ili delimično zatvara pet postrojenja, čiji kapacitet od 7.000 megavata struje je bio na raspolaganju ove zime, ali do kraja godine više neće biti u punoj funkciji, a u izveštaju ICA ukazuje se da je to 10 odsto ukupnog proizvodnog kapaciteta Velike Britanije.

Konkretno, Savez lokalnih vlasti smatra da je sistem ozbiljno ugrožen u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti, poput problema u radu elektrana, talasa hladnoće, ili mirnog vremena koje bi onemogućilo proizvodnju iz vetroelektrana.

U takvim okolnostima, smatra ICA, prvo bi se struja isključivala velikim industrijskim potrošačima, zatim bi se smanjio napon na mreži, a naposletku bi se pribeglo planiranim isključenjima domaćinstava i poslovnog sektora.

Opasnost od isključenja negiraju i u Ministarstvu za energetiku i klimatske promene, i u privatnoj kompaniji Nacionalna mreža (National Grid), čije zaduženje je da balansira ponudu i tražnju, prenosi Gardijan.

„Nastavljamo da radimo sa industrijom, Ministarstvom i Kancelarijom za tržišta gasa i struje i uspešno smo zaključili tendere za dodatnih 3.600 megavata (rezervne struje) za zimu 2016-2017, a nastavljamo da se fokusiramo na sve veće aktivnosti (za smanjenje tražnje)“, rekao je portparol te kompanije, a preneo Gardijan. Opširnije na www.euractiv.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.