U trendu

Da pretpostavimo: Kakva je sudbina nemačkih dizelaša?

Nemački vlasnici starih dizelaša bi trebalo da dobiju i do 10.000 evra tzv. ekološke premije ako odluče da se reše svog vozila. Mnogi od tih automobila, piše Dojče vele bi mogli da završe na istoku Evrope, između ostalog i u Poljskoj.

Kompanija za uvoz polovnih automobila „Global Imports“ trenutno u ponudi nema automobile s dizel motorima.

„U poslednje vrijeme se sve manje bavimo dizelašima, šef ih sve ređe naručuje“, kaže jedan prodavač. Ali ni on ne isključuje da bi se to moglo promeniti ako Nemačka uvede tzv. ekološku taksu za starije dizelaše.

„Mnogo se o tomu u branši trenutno govori“, kaže on ali dodaje da se niko trenutno ne usuđuje da prognozira šta bi promene mogle da znače za poljsko tržište polovnih automobila.

Kako pišu nemački mediji, većina starih dizela bi trebalo da bude poslata na otpad. U zamenu bi njihovi vlasnici, ako se odluče na kupovinu novih, „čišćih“ automobila, trebalo da dobije premiju koja bi mogla da iznosi i do 10.000 evra.

Tako bar obećavaju Folksvagen i Audi. BMW, Mercedes i Tojota najavljuju 2.000 evra premije. Međutim, ove kompanije ne nameravaju da uništavaju ove dizelaše koji više nisu za nemačko tržište. Tako da bi ovi automobili mogli da završe na istoku Evrope, između ostalog i u Poljskoj.

Poljsko tržište automobila je poslednjih godina u stalnom rastu, samo od 2015. do 2016, prema nekim procenama, za čitavih 20 odsto.

„Pitanje je na koji način će se sprovesti uklanjanje ovih automobila s nemačkih puteva. Hoće li biti uništeni ili jednostavno prodavani dalje, preko granice“, kaže Jakub Farys, predsednik poljskog udruženja trgovaca automobilima.

On doduše ne veruje da će nemački političari zbog predizborne računice zabraniti „prljave“ dizelaše koji bi onda završili nekoliko kilometara dalje iza poljske granice. Jjedno je sigurno: automobili koji će u Nemačkoj biti povučeni iz saobraćaja, ako ih ne unište, biće vrlo povoljni, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar