U trendu

Danas finale IT Karavana 04 za osnovce

BEOGRAD – Finalno takmičenje osnovaca u poznavanju digitalnih tehnologija i bezbednosti na internetu u okviru programa IT karavan 04 Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održava se danas u Domu omladine u Beogradu.

Finalisti se takmiče u igrama znanja iz oblasti digitalne pismenosti i onlajn zaštite, motorickim igrama, kao i prezentacijom završnog IT projekta „Face interneta u borbi za siguran net“ koji su zajedno sa svojim predstavnicima pripremali u Naučno istraživačkoj stanici Petnica 18. i 19. maja.

U finalnom takmičenju učesestvuje 500 đaka iz pobedničkih škola u Srbiji.

Program je svečano otvorila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnolosksog razvoja Vladimir Popović.

Za glavne nagrade takmiče se timovi koji su pobedili na selekcionim takmičenjima u kojima je učestvovalo 25 škola.

Obraćajući se finalistima, Matić je rekla da su tokom tamičenja bili veoma posvećeni i pokazali zavidan stepen znanja i kada je u pitanju bezbednost dece na internetu i upotreba savremenih tehnologija.

„Takođe ste pokazali da ste spremni na timski rad i druženje, da kreativno razmišljate i pametno koristite savremene tehnologije“, rekla je Matić i tom prilikom zahvalila i njihovim nastavnicima na učešću.

„Ko god da pobedi svi ste pokazali da ste prave face interneta“, poručila je Matić i poželela učenicima pobedničkih timova sreću u finalu.

Matić je napomenula da se IT karavan organizuje četvrtu godinu zaredom i da je ove godine bila predviđen u formi kviza znanja zahvaljujući kome su učenici u interaktivnom pristupu mogli da pokažu koje su to digitalne kompentencije koje poseduju sa posebnim osrtom na bezbednost dece na internetu.

„Ove godine je koncept bio malo drugačiji, pokazali su da dosta toga znaju, a za pobednike i njihove nastavnike obezbedili smo i vredne nagrade“, rekla je Matić Tanjugu.

Prve dve nagrade za pobednike su solarne klupe za škole, a za ostala mesta obezbeđeni su interaktivna tabla i tablet računari.

Vladimir Popović podsetio je učenike koji se takmiče da u ovom trenutku u školama u Srbiji ima 2.000 dig učionica, a da će ih biti još 8.000 u toku naredne godine.

On je dodao da dva ministarstva zajedno rade na projektu povezanih škola, uvođenju interneta i infrastrukture.

„Ko god da pobedi danas, svi ste pobednici jer ste se izborili da dođete do finala“, poručio je Popović finalistima.

Pod sloganom „Faca interneta“ takmičenje je 16. aprla počelo u Beogradu gde je pobedio tim Osnovne škole „Drinka Pavlović“. Zatim, u Zrenjaninu najbolji su bili đaci škole „2 oktobar“, a u Novom Pazaru OS S „Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina.

Finalisti iz Niša su učenici sksole „Stefan Nemanja“, a na poslednjem selekcionom takmičenju u Čačku pobedili su đaci škole „Dragiša Mišović“.

U programe je uključeno oko 2. 000 đaka a predselekcioni kviz rešavalo je skoro 1.500 učenika petih i šestih razreda .

Školska kampanja IT karavan Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održava se četvrtu godinu zaredom sa ciljem podsticanja primene digitalnih tehnologija u obrazovanju i razvoja digitalne pismenosti i digitalne bezbednosne kulture mladih.

U prethodne tri godine, u IT karavanu učestvovalo je 58 osnovnih škola i više od 11.000 đaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.