U trendu

Danas svečani početak koncesije BG aerodroma

BEOGRAD – Kompanija Vensi erports Srbija (Vinci Airports) će danas svečano obeležiti početak koncesije i preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom „Nikola Tesla“.

Svečanosti na aerodromu prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a očekuju se i ostali najviši državni zvaničnici.

O planovima za razvoj aerodroma govoriće, na Terminalu 1, generalni direktor „Vansi koncesije“ i predsednik kompanije Vensi erports Nikola Notbar.

Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma „Nikola Tesla“ i francuske korporacije Vensi su, nakon sprovedenog tendera, potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Vensi je ponudio da uloži u aerodrom 1,46 milijardi evra, a u ta ulaganja spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Aerodrom „Nikola Telsa“ će biti centrala Vansija u jugoistocnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

U Srbiji, promet na beogradskom aerodromu ‘Nikola Tesla“, koji je kompanija Vensi erports preuzela krajem decembra 2018. godine na 25 godina, porastao je u četvrtom kvartalu za dva odsto na 1,2 miliona putnika.

Tokom čitave godine, saobraćaj na beogradskom aerodromu porastao je za 5,4 odsto na 5,6 miliona putnika.

U Rojtersovom tekstu podsećaju da je Vensi erports 27. decembra prošle godine potpisao ugovor o preuzimanju 50,01 odsto akcija u londonskom aerodromu Getvik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.