U trendu

Danas ugovor sa Lazardom, novac od prodaje u infrastrukturu

BEOGRAD – Ministarstvo finansija potpisaće danas ugovor sa međunarodnom kompanijom „Lazard“ koja će biti savetnik za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, a novac od prodaje banke, kada se proces završi, biće uložen u infrastrukturu u Srbiji.

Tim povodom, ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država nema potrebu da bude suvlasnik u jednoj komercijalnoj banci već da država želi da novac koji se zaradi od prodaje usmeri na infrastrukturu, izgradnju škola, bolnica…

Kaže da je potrebno da oni koji se bave bankarstvom preuzmu tu banku.

„Danas ćemo imati sastanak sa kompanijom ‘Lazard’ koja je savetnik Vlade Srbije u procesu pronalaženja strateskog partnera za Komercijalnu banku. Videćemo na koji način ćemo taj proces zavrsiti, ali smo posvećeni tome da nađemo partnera“, rekao je Mali za TV Pink.

Očekuje da će u narednih nekoliko meseci kompanija „Lazard“ pripremiti dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije za Komercijalnu banku.

Nakon toga, dodaje, država će pokrenuti javnu transparentnu proceduru u pokušaju da se pronađe najbolji partner za ovu banku.

Privatizacija Komercijalne banke bila je jedna od tema razgovara čelnih ljudi Ministarstva finansija sa predstavnicima Misije MMF-a proteklih dana.

Kompanija „Lazard“ bila je i savetnik u privatizaciji Aerodroma „Nikola Tesla“.

Republika Srbija je većinski vlasnik i ima 41,7 odsto vlasništva u Komercijalnoj banci.

Pored države, deo vlasništva ima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i The International Finance Corporation (IFC) deo Svetske banke, kao i dva fonda koji svi zajedno imaju vlasničko učešće od 41,4 odsto.

Udeo u vlasništvu ima i nekoliko preduzeća koja drže nešto više od po jedan posto, a ostatak čine mali akcionari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar