U trendu

Danas: Zbog Železare Smederevo predsednik kineskog Hestila u Srbiji 17. jula

Predsednik kineske grupacije „Hestil“, Ju Jong dolazi u ponedeljak, 17. jula, u Srbiju, kada će se sastati s ministrom privrede Goranom Kneževićem, potvrdio je ministar za beogradski list „Danas“.

Ministar je rekao da je to redovna, šestomesečna poseta kineskog vlasnika „Železare Smederevo“ i da tu nema nikakvih, kako je rekao, „skrivenih priča“.

Istovremeno, saznaje „Danas“, posebna sednica Skupštine Srbije biće zakazana za 17. jul, u 10 časova, kada je previđeno da poslanicima govori Džang Deđiang, predsednik Stalnog komiteta Svekineskog Narodnog kongresa Kine.

Taj list je u jučerašnjem broju objavio da u Briselu formulišu mere protiv konkurencije kineskih železara i da sumnjiče niz zemalja, uključujući i Srbiju, za „damping“ cene čelika, zbog čega nameravaju da propišu najniže cene ispod kojih neće dozvoliti prodaju na svojoj teritoriji.

„Danas“ je u diplomatskim krugovima bliskim Briselu saznao da će time EU zaštititi svoje tržište, a ko bude kršio taj propis, neće moći da distribuira proizvode od lima na evropsko tržište.

Evropska unija tereti Rusiju, Iran, Ukrajinu, Brazil i Srbiju da njihove niske cene proizvoda od čelika koje nude na tržištu EU nisu plod konkurentnosti, već rezultat državne pomoći i malverzacija u suprotnosti sa evropskim normama, koje se ne tolerišu u EU.

Kada je reč o Srbiji, piše „Danas“, smatra se da „Hestil“ koristi resurse koji mu ne pripadaju, a Srbija mu ih prepušta.

Sumnja se da Kinezi u Srbiji ne plaćaju komercijalnu cenu struje, gasa i vode, i da imaju druge beneficije koje ih dovode u povlašćen položaj.

Sve to izaziva bojazan da bi „Hestil“ i država Srbija na čijoj teritoriji Kinezi rade, mogli da pretrpe finansijske sankcije Evropske unije.

Srbija bi, tvrdi izvor „Danas“, to mogla da izbegne ako odnose sa kineskim partnerom utvrdi brzo, transparentno i dosledno u skladu sa EU standardima.

To podrazumeva razgraničenje imovine i zakonito postupanje s njom, onemogućavanje potencijalnih prevara s limom proizvedenim u Kini, i prestanak davanja skrivenih subvencija „Železari Smederevo“ koja je u vlasništvu „Hestila“.

Srbija je već više puta demantovala sve te tvrdnje, podseća beogradski list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar