U trendu

Danci bogatiji nego ikad, u čemu je njihova tajna?

Posle gotovo pet godina negativnih kamatnih stopa, danska domaćinstva su bogatija nego ikad, ako je suditi po podatku da je štednja građana u Danskoj dostigla u decembru rekordan nivo, izveštava agencija „Blumberg“.

Sa viškom para s kojim ne znaju šta će, Danci „kljukaju“ svoje banke koje su krcate štednim računima, pa tako zemlja koja drži svetski rekord po negativnim kamatama, sada takođe ima i rekordnu bankarsku štednju, piše njujorška agencija.

Prema podacima danske centralne banke, iznos štednje na bankarskim računima u Danskoj porastao je na 812,3 milijarde kruna (117,1 milijarda dolara) u decembru, što je prema proceni „Nikredit“ banke (Nykredit) najviši nivo u 16 godina, kada je prvi put urađena ta statistika. To je rekordan iznos i kada se cifre prilagode za inflaciju i sezonske efekte.

Danci su imali „impresivan rast realnih plata“, rekao je u telefonskoj izjavi za „Blumberg“ glavni ekonomista Nikredita, Tore Stramer.

Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozite je minus 0,65 posto) koincidirale su sa trajnim rastom zaposlenosti i, što je još važnije, sa procvatom stambenog tržišta, rekao je on, dodajući da su se banke uzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane.

Stramer procenjuje da, kada se ukupan iznos štednje podeli po stanovniku, svaki muškarac, žena, dete i novorođenče u Danskoj imaju na štednji po 21.000 dolara.

„Imamo takav “vetar u leđa“ kod prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno i da povećaju potrošnju, smanje dugove i povećaju svoje bogatstvo“, istakao je on.

Postoje signali da su, ohrabreni rekordnim nivoom bogatstva, Danci počeli da smanjuju racio bruto duga prema raspoloživim prihodima, koji je najveći među bogatim zemljama sveta. Prvi put od 2009. godine, udeo vlasnika kuća koji otplaćuju glavnice na svoje hipotekarne kredite premašuje udeo onih koji otplaćuju kredite koji nose samo kamatu, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar