U trendu

Dašić (NKD): Brojne mahinacije na lokalu u javnim nabavkama i u gradjevinarstvu

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) izjavio je da vlasti na nivou opština i gradova izvrdavaju propise i procedure u oblastima javnih nabavki, gde se „po pravilu uslovi nabavki šteluju“ tako da samo jedan „odabran“ ponudjač može da ispuni propisane uslove, kao i u oblasti manipulacije gradskim zemljištem i nekretninama.

On je kazao da sve veći broj javnih nabavki ima samo jednog ponudjača, što predstavlja proceduralni apsurd i izrugivanje propisima.
„Najnoviji ‘virus Keep Light’ ponudjača novogodišnje rasvete proširio se Srbijom, tako da sad svi veći gradovi koriste njihove usluge kroz sistem javnih nabavki sa jednim jedinim ponudjačem“, rekao je Dašić za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs).

Prema njegovim rečima, druga „omiljena“ tema lokalnih vlasti je manipulacija gradskim zemljištem i nekretninama, gde se menjanjem urbanističkih planova „preko noći“ omogućava izgradnja objekata na prostorima gde nije bila dozvoljena.

Sagovornik VOICE-a iz oblasti gradjevinarstva, koji je želeo da ostane anoniman, upozorio je da su upravo u toj oblasti najopasnije zloupotrebe, prevashodno zbog toga što je u opticaju ogroman novac.

On je naveo da se korupcija tu najčešće sprovodi zloupotrebom prilikom izrade ili izmene planske dokumentacije koja je u nadležnosti lokalnih samouprava, poput planova generalne regulacije, planova detaljne regulacije i urbanističkih projekata.

„Tu su cake, a problem je što najčešće izradu ili izmenu tih planova samo formalno inicira grad ili opština, iako je javna tajna da većinu tih planova iniciraju privatni investitori“, naveo je taj sagovornik i dodao da je javna tajna i da postoje ljudi koji koordinišu aktivnosti izmedju investitora i nadležnih u gradu, kako bi svi bili „namireni“.

Prema njegovim rečim, osnovni način za pokrivanje radnji suprotnih interesima gradjana jesu floskule o razvoju grada i otvaranju radnih mesta, o čemu svedoči i primer Novog Sada, gde će na parceli izmedju dva velika tržna centra, Spensa i Merkatora, biti izgradjen jedan još veći tržni centar.

„Gradiš šoping-mol u situaciji kada ne znaš šta ćeš sa Spensom. Pravdaš to zapošljavanjem 2.000 ljudi, a otpustićeš možda toliko u Merkatoru i Spensu. I još imaš problem šta ćeš sa tim objektima“, kazao je on i dodao da je dodatni problem i česta predimenzionisanost objekata koju postojeća infrastruktura ne može da izdrži.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike