U trendu

Dau Džons probio rekordnu vrednost

Berzanski indeks Njujorške berze Dau Džons postigao je danas rekordnu vrednost pošto je nastavljen rast posle pobede republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Industrijski indeks Dau Džons danas je u 13.55 po istočnoameričkom vremenu (19.55 po srednjoevropskom) porastao na rekordnu vrednost od 18.867 poena što je za 1,5 odsto, odnosno 278 poena više. Prethodno je rekordnu vrednost imao 11. avgusta kada je na zatvaranju vredeo 18.613 poena.

Izbor Trampa pokrenuo je rast na Vol stritu, što je danas nastavljeno, mada je za razliku od Dau Džonsa, tehnološki indeks Nasdak u padu, dok je Standard end Pur 500 u porastu od 0,5 odsto.

Tokom kampanje su berze negativno reagovale na rast Trampove popularnosti, a indeksi su zabeležili strmoglav pad pošto je postalo izvesno da će pobediti, ali su se ubrzo povratile posle njegovog pomirljivog pobedničkog govora.

Analitičari ocenjuju da su berze bile zabrinute zbog Trampa budući da su njegovi ekonomski stavovi nejasni. Sada najveći rast beleže banke i finansijske kompanije sa spekulacijama da će smanjiti regulacije i podići referentne kamate, navodi agencija Asošijetid pres.

Evropske berze su danas posle rasta otišle u minus, što se poklopilo s prvobitnim padom na Vol stritu koji se kasnije oporavio. Nemački Daks je u minusu 0,2 odsto, francuski KAK-40 0,3 odsto, a britanski FTSE 100 1,2 odsto.

S druge strane, azijske berze koje su juče završile trgovanje duboko u crvenom, pre nego što je došlo do naglog skoka u SAD i Evropi, danas su nadoknadile te gubitke.

Japanski Nikei 225 je skočio za 6,7 odsto, hongkongški Hang Seng za 1,9 odsto, a južnokorejski Kospi za 2,3 odsto. Šangajski kompozitni indeks je porastao za 1,4 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar