U trendu

Davos: Ključni cilj vlada treba da bude povećanje životnog standarda

Svetski ekonomski forum u Davosu u danas objavljenom izveštaju pozvao je svetske vlade da kao ključni cilj stave povećanje životnog standarda gradjana, a ne kao do sada samo ekonomski rast.

U izveštaju, objavljenom pred sutrašnje zvanično otvaranje foruma, ocenjuje se da većina zemalja „propušta važne prilike da poboljša ekonomski rast i istovremeno smanji nejednakost“, koja je jedna od ključnih tema ovogodišnjeg skupa.

Forum je objavio i da usmeravanje pažnje na ekonomski rast, što je bio slučaj poslednjih godina, više ne služi svrsi i predložio da se politka preusmeri na „efektivne odgovore na nesigurnost i nejednakost koje prate tehnološki razvoj i globalizaciju“.

Osnivač elitnog političkog i privrednog okupljanja u Davosu Klaus Švab rekao je da se 47. Svetski ekonomski forum u tom švajcarskom gradiću održava u „neverovatnom istorijskom trenutku“ kada transformacija pogadja industriju i društvo, prenose agencije. 

Obraćajući se delegatima u Davosu, Švab je rekao da svetom vlada pesimizam i pozvao ih da u budućnost gledaju puni samopouzdanja, da poprave nedostatke u kapitalističkom sistemu i da dugoročno razmišljaju.

Na Svetskom ekonomskom forumu, koji zvanično počinje sutra i traje do 20. januara, očekuje se učešće oko 3.000 političkih i ekonomskih svetskih lidera, medju kojima će biti i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Švajcarsko selo Davos, u kome se Svetski ekonomski forum održava, tokom cele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara se u tvrdjavu. Barikade, jake snage policije i obezbedjenja, punktovi za proveru, ograničenja naleta letelica, samo su neke od mera bezednosti.

Procenjuje se da je ukupna cena obezbedjivanja Davosa oko devet miliona švajcarskih franaka (dolara).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.