U trendu

Decu im ubijaju komode?

Najveći svetski proizvođač nameštaja Ikea je objavio u utorak da povlači blizu 36 miliona komoda linije Malm u Severnoj Americi, nakon smrti nekoliko dece kada se komoda prevrnula. Oko 29 miliona komada tog nameštaja treba da se vrati u radnje u Sjedinjenim Državama i 6,6 miliona u Kanadi, prema podacima američkih i kanadskih kompanija.

Linija Malm predstavlja polovinu od 147 miliona komoda koje je Ikea prodala u poslednjih 13 godina. Švedski proizvođač nameštaja je informisan o smrti malog deteta u februaru u državi Minesota nakon pet smrtnih slučajeva između 1989. i 2014. na američkom tlu.

Poslednje dve godine još troje dece je smrtno stradalo u SAD-u, starih između 19 meseci i 10 godina je povređeno u 41 nesreći sa tim komodama, prema američkoj agenciji za sigurnost potrošača (CPSC) koja je pokrenula upozorenje. Na konferenciji za novinare Eliot Kej, šef CPSC-a u Vašingtonu je rekao da odmah treba da se reaguje ukoliko kućo imate tu komodu. Ikea je pozvala svoje kupce da odmah prestanu da koriste komode koje se povlače ukoliko nisu pravilno pričvršćene za zid.

Te dečje komode su visoke 60 cm, dok su one za odrasle visoke 75 cm. Prema američkim vlastima radi se o nestabilnom komadu nameštaja kada nije pričvršćen na zid i može da se prevrne i izazove smrt ili teške povrede dece, navodi CPSC, a prenose mediji. l

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.