Deficit budžeta 26,4 milijarde dinara

Deficit republičkog budžeta u prvih šest meseci 2015. godine iznosio je 26,4 milijarde dinara, što je za skoro 80 milijardi manje nego što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i za 100 milijardi manje od budžetskog deficita u istom prošlogodišnjem periodu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.  

Taj rezultat je posledica mera štednje koje Vlada Srbije dosledno sprovodi, ali i bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline, ističe se u saopštenju.

Pojedinačno najveći doprinos budžetskom deficitu ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija.Ministarstvo finansija, kako je saopšteno, pozdravlja spremnost građana Srbije da zajedničkim naporima uz Vladu Srbije, obezbede dugoročnu finansijsku stabilnost i makro-ekonomsku održivost, i na taj način razumevanjem i podrškom doprinesu ostvarenju ekonomskih ciljeva i rasta zaposlenosti.

Najavljeno je da će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za prvih šest meseci ove godine biti objavljeni u drugoj polovini jula.

(Beta)

Ostavite komentar