U trendu

Delegacija Niša u Šarm El Šeiku

BEOGRAD – Delegacija Grada Niša, zajedno sa privrednicima i predstavnicima aerodroma boraviće od 18. do 23. maja u Južnom Sinaju, najavljeno je danas iz ambasade Egipta a to će ujedno biti prilika za jačanje veza izmedu srpskih i egipatskih regiona, kao i za bratimljenje Niša i Šarm el Šeika koga zovu „draguljem sinajskog poluostrva i ponosom Egipta“.

Grdonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je tim povodom za Tanjug da će biti potpisan dokument o bratimljenju dva grada, i naglasila da im je najveća obostrana želja uspostavljanje sezonske avio linije između Niša i Šarm El Šeika.
Sotirovski je najavila i da će Niš dobiti obeležje Šarm El Šeika a Šarm El Šeik Niša.
Ambasador Egipta Besel Salah naveo je u izjavi za Tanjug da Egipat i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose i da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje u brojnim oblastima.
„Planiramo da nastavimo saradnju na različtim nivoima, da je produbimo i da radimo posebno u oblasti privrede i turizma. Poseta gradonačelnice Niša još je jedan korak koji nas vodi ka daljem jačanju poslovnih i ekonomskih veza, i uz sve otvara nove horizonte za buduću saradnju“, naglasio je ambasador Salah koji je koorganizator posete zajedno sa Guvernoratom Juznog Sinaja, na čelu sa ministrom Halidom Fudom koji je Srbiju posetio prošle godine.
Organizatori ocenjuju da je poseta dobra prilika da se Srbija i njeni potencijali promovišu i van afričkog dela Egipta.
U Egipat putuje delagacija koju čine gradonacelnica Niša sa saradnicima, direktori Aerodroma Srbije i Naučno tehnološkog parka i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Takođe, tu su i privrednici iz Niša, predsednik Regionalne privredne komore kao i predstavnici turističkih agencija.
Poseta će ojačati rastuće partnerstvo Srbije i Egipta, dugo 113 godina i na regionalnom nivou, a potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i saradnji Južnog Sinaja i Niša biće prekretnica u tom pogledu, rekao je sada bivši egipatski ambasador Amr Alguvejli za Tanjug pred posetu planiranu za januar, a koja je odložena zbog pika pandemije korona virusa.
Poseta će biti iskorišćena i za podsećanje na veze dve zemlje koje sežu u daleku prošlost, a najbolja prilika za to biće obilazak manastira Svete Katarine, na Sinajskoj gori, u kojem je boravio i Sveti Sava, a srpski kraljevi Dragutin i Milutin monaštvu slali poklone. Taj manastir iz 527. godine, između ostalog čuva i prvi srpski psaltir.

Planirano je i da predstavnici univerziteta Kralj Salman u Šarm El Šeiku sa predstavnicima Niša razgovaraju o saradnji u različitim naucnim oblastima kao i novom partnerstvu sa niškim Tehnološkim parkom.
Iz ambasade podsećaju da je Šarm el Šeik i svetski kongresni centar u kojem i UN organizuju skupove, a ne samo turisticka destinacija koja tokom čitave godine privlači turiste iz celog sveta, pre svega lepotom, jer je kupanje ili ronjenje na koralnim plažama, posebno ono u prirodnim tropskim akvarijumima punim zadivljujuće flore i faune, jedinstven doživljaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.