U trendu

Delta počinje gradnju tržnog centra na Autokomandi

Delta Holding će sredinom ove godine početi izgradnju tržnog centra „Delta Planet“ na beogradskoj Autokomandi u vrednosti 200 miliona evra, najavila je danas ta kompanija.

„Izgradnja tog, kao i tržnog centra u Banjaluci, biće dva najznačajnja projekta Delte u ovoj godini“, rekao je na konferenciji za novinare viši potpredsednik Delta Holdinga Dejan Jeremić.

Kako je istakao, „Delta Planet“ će se prostirati na 200.000 kvadrata i biće najveći šoping mol u regionu, a u njegovoj izgradnji i poslovanju biće angažovano oko 4.000 ljudi.

On je dodao će izgradnja šoping centra „Delta siti“ u Banjaluci koštati 70 miliona evra, angažovaće lokalnu gradjevinsku industriju i otvoriti oko 2.500 radnih mesta.

Po rečima potpredsednika Delta Holdinga Živorada Vasića, jedna od značajnih investicija te kompanije je i izgradnja hotela Interkontinental u Ljubljani koji bi trebalo da bude otvoren u septembru ove godine, a koštao je 50 miliona evra.

Taj hotel, kako je rekao, ima četiri sprata ispod zemlje i 20 spratova iznad zemlje, bazen na 19. spratu, a sobe su od 38 kvadrata.

Delta, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, krajem prošle godine je kupila hotel Holidej in i Belexpocentar u Beogradu koji će, prema rečima Vasića, biti „renovirani za 21. vek“.

Ta kompanija je, kako je istakao Jeremić, u 2016. godini ostvarila prihod od 49,47 milijardi dinara, a najveći udeo, 54 odsto, ima Delta Agrar. U budžet Srbije Delta Holding je 2016. godine uplatila 10,16 milijardi dinara.

Delta Auto grupa je, kako je danas rečeno, prošle godine povećala prihode za više od deset odsto, a ove godine planira da na domaće tržište uvede električne automobile i hibridna vozila.

Delta Transportni Sistem povećao je prošle godine prihode za preko 20 odsto, čemu je doprinelo pružanje usluga medjunarodnog transporta u 36 zemalja. Planirano je da ta firma uvede novu uslugu želeničkog transporta i otvaranje novih linija zbirnog drumskog transporta za Nemačku i Austriju.

U 2017. godini ulaganja Delte u agrar će, kako je planirano, biti udvostručena i iznosiće skoro 40 miliona evra.

„Planiramo podizanje zasada pod trešnjom kod Zaječara sa najsavremenijom tehnologijom uzgoja“, rekao je Dejan Jeremić.

On je istakao da je cilj kompanije da ove godine izvoz bude oko 100 miliona dolara, najvećim delom prodajom voća i povrća i žitarica, i da je u Rusiji registrovana firma koja će se baviti prodajom te robe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)