U trendu

Demostat: Samo u Makedoniji i Albaniji niže plate nego u Srbiji

Prosečna mesečna neto plata u Srbiji, koja iznosi 422 evra, je medju najnižima u Evropi i regionu jer samo gradjani Makedonije i Albanije primaju manje, saopštio je danas Istraživačko-izdavački centar Demostat.

„Takva primanja u Srbiji su odraz loše ekonomske situacije“, naveo je Demostat (http://demostat.rs/sr/).

Dodaje se da se stanje u Srbiji može popraviti samo donošenjem promišljene strategije razvoja privrede, obezbedjivanjem istih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici i procesom reindustrijalizacije i razvoja visokih tehnologija.

„Koliko malo zaradjuju gradjani Srbije jasnije je kada se uporede sa ekonomski najmoćnijim zemljama EU“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je u Velikoj Britaniji neto plata 1.990 evra, u Francuskoj 2.157, Nemačkoj 3.771, Italiji 1.758, Austriji 2.324, a u Danskoj 3.270 evra.

Stanovnike Srbije najviše zabrinjava to što su prosečne plate čak i u zemljama regiona više osim u Makedoniji gde su 376 evra i u Albaniji 378 evra.

Prosečna plata u Bosni i Hercegovini je 440 evra, Crnoj Gori 512 evra, Hrvatskoj 832 evra, Sloveniji 1.077, Madjarskoj 703, Rumuniji 535, a u Bugarskoj 457 evra.

Dodaje se da i u Grčkoj koju je globalna ekonomska kriza najviše pogodila zbog čega je prinudjena da primenjuje stroge mere štednje, plate u proseku iznose 917 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)