U trendu

Deripaska napustio upravni odbor Rusala

Ruski aluminijumski gigant Rusal saopštio je danas da je ostavku u upravnom odboru koja odmah stupa na snagu podneo glavni deoničar kompanije ruski milijarder Oleg Deripaska, što je neophodan potez  da bi firma izbegla američke sankcije uperene protiv njega. 

„Da bi nastavili napore koje je preduzela uprava grupe da zaštiti interese kompanije i svojih akcionara od uvodjenja sankcija (američkog ministarstva finansija), Oleg Deripaska je podneo ostavku koja stupa na snagu 25. maja 2018“, naveo je Rusal u saopštenju.

Ranije ovog meseca, SAD su Rusal i njenog glavnog deoničara, tajkuna Olega Deripasku, stavile na listu za sankcije kojim je kompaniji blokiran pristup medjunarodnim finansijskim institucijama. Rusal je izgubio neke klijente, dok su njegove akcije naglo pale.

Ovo je najnovija epizoda u potresima kompanije od kada je administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila da na svoju crnu listu stavi Olega Deripasku, izmedju ostalih oligarha za koje se veruje da su bliski Kremlju. SAD su odlučile da uvedu sankcije i kompanijama koje Deripaska kontroliše, En+ i Rusal, čiji je En+ najveći deoničar.

Vašington je kasnije zbog rizika poremećaja tržišta važnog za svetsku industriju objavio da želi da poštedi En+ i Rusal, i dao im dodatno vreme da Deripaska smanji svoje veze s njima. Rusal predstavlja sedam odsto svetske proizvodnje aluminijuma.

Deripaska je već ranije podneo ostavku iz uprave En+ kompanije.

Juče je ostavku podnela generalna direktorka Rusala Aleksandra Buriko i polovina članova upravnog odbora, u nadi da se ubedi Vašington da povuče sankcije uperene prema kompaniji zbog njenih veza s tajkunom Olegom Deripaskom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da vlasti razmatraju privremenu nacionalizaciju proizvodjača aluminijuma Rusal pošto je ta kompanija pogodjena sankcijama SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.