U trendu

Deveti državni pčelarski sajam u Beogradu (FOTO)

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Deveti državni pčelarski sajam, koji će trajati dva dana i okupiće 114 izlagača.  

Potpisan je i Sporazum o saradnji sa opštinom Rača o gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda koji prikupljaju pčelari Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je na otvaranju sajma da je država ove godine izdvojila više novca za podršku pčelarstvu i da je proširen spisak mehanizacije.

Dodao je da je izgradnja pogona u Rači jako važna, jer će se na jednom mestu raditi sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje meda.

Nedimović je najavio da će u narednih 10 dana biti objavljeni pravilnici o subvencionisanju poljoprivrednih proizvodjača i pčelara.

„Pripremljene su i izmene zakona o bezbednosti hrane koji će na novi način regulisati ovu oblast“, rekao je ministar i dodao da se radi i na pravilniku o kvalitetu meda.

Istakao je da je od 2013. iz Srbije izvezeno više meda nego mesa i da je zbog toga razvoj pčelarstva važan za Srbiju i država će ga podržati.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će država podržati razvoj pčelarstva u Srbiji i pomoći da Svetski kongres pčelarstva 2021. godine bude održan u Srbiji.

Ona je dodala da pčelarstvo potvrdjuje koliko je važno udruživanje lokalnih privrednika i opština.

Ministarka je čestitala Opštini Rača u kojoj će biti sagradjen pogon za prikupljanje meda i istakla da će pratiti dobijanje dozvola, kako bi pogon bio što pre otvoren i da to bude srpska kuća meda.

Na otvaranju sajma rečeno je da Srbija ima 15.000 pčelara i oko 1,2 miliona košnica, od čega je milion obeleženo.

Organizatori su istakli i da Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika, odnosno jednu na šest stanovnika.

Organizator sajma je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Savez pčelarskih organizacija Srbije ima 9.648 članova u 229 pčelarskih organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.