Devizne rezerve manje za 20,8 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su 10,61 milijarda evra, što je za 20,8 miliona evra manje nego u julu, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 280 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. 

“I pored toga što je u avgustu bio veći devizni priliv od odliva, devizne rezerve NBS su krajem meseca bile manje za 20,8 miliona evra u odnosu na prošli mesec usled promena međuvalutnog odnosa evra u odnosu na američki dolar”, objasnila je NBS.

Najveći devizni priliv u avgustu bio je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu neto kupovinom 130 miliona evra.

Veći prilivi ostvareni su i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 96,1 milion evra i prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 30,5 miliona evra.

Ostali prilivi bili su u iznosu od 65,2 miliona evra.

Najveći odliv iz deviznih rezervi bio je po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 83,3 miliona evra.

Veći odlivi realizovani su i po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 68,4 miliona evra, isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 49,5 miliona evra i na ime stare devizne štednje u iznosu od 10,1 milion evra.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi bili su u iznosu od 3,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju avgusta iznosile su 8,5 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

U avgustu je trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosila 613,2 miliona evra i bila je za 83,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,58 milijardi evra.

Dinar je u avgustu nominalno oslabio prema evru za 0,1 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 140 miliona evra i prodajom 10 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

(Beta)

Ostavite komentar